Hubbleův teleskop začal využívat českou síť CDN77

Hubbleův teleskop

Hubbleův teleskop

České společnosti CDN77 se povedl poměrně významný zářez. Evropská jižní observatoř (European Southern Observatory, ESO) začala využívat její technologii pro šíření dat z legendárního Hubbleova teleskopu. Jde o objemná videa a obrázky, které tento vesmírný dalekohled zachycuje.

ESO záznamy pořízené teleskopem zprostředkovává v plné kvalitě vědcům z celého světa a k části může přistupovat také veřejnost. Často jde o skutečně veliké soubory, pořízené video se objemově dostává na 400 GB. To vytváří poměrně velké nároky na přenosovou datovou síť a serverovou infrastrukturu.

Samotné ESO má pouze jednu serverovou lokalitu, konkrétně v hlavním sídle v Německu. Vědci a veřejnost ze starého kontinentu tak k datům měli ještě poměrně pohodlný přístup, do další koutů planety už ale přenos informací nebyl tak kvalitní. ESO informuje, že 40 procent datového provozu jde mimo Evropskou unii.

Data skrze českou CDN

A právě tady do hry vstupuje CDN77. Česká společnost provozuje vlastní CDN síť (content delivery network) s infrastrukturou po celé světě, která zákazníkům zajišťuje rychlé dodávání dat. Služby, které chtějí určitá data rychleji zobrazovat lokálním uživatelům, využívají CDN sítě. CDN77 má aktuálně po světě 25 odbavovacích lokalit.

„Oslovili nás (ESO) s velkým množstvím specifických požadavků, jak technických, tak obchodních. Potřebovali řešení na míru, které není úplně běžné. To je dáno jak technickými potřebami, tak faktem, že jde o oficiální mezinárodní organizaci, která se musí řídit striktními pravidly,“ vzkazují na dotaz z CDN77.

ESO poptalo celkem pět CDN poskytovatelů, jména nezveřejňují. Na CDN77 je údajně zaujala rychlost a pružné řešení technických i nákladových detailů. Celý obchod byl uzavřen a řešen přes Skype a e-maily.

„Společně s CDN77 jsme výrazně navýšili rychlost a redukovali odezvu spojenou s odbavování našich videí. Zejména vidíme desetinásobné zvýšení rychlostí mimo Evropu,“ vzkazuje Lars Lindberg Christensen z ESO.

Využít to k rychlému růstu

Jak ESO, tak Hubbleův teleskop nyní CDN77 zmiňují ve svých materiálech a na sociálních sítích. CDN77 této pozice chce využít pro akceleraci byznysu a v horizontu jednotek měsíců zdvojnásobit tržby i počet zaměstnanců. Firma aktuálně zaměstnává 34 lidí a stále hledá nové.

CDN77 působí na trhu, kde je velká konkurence včetně hráčů jako Amazon, Akamai nebo EdgeCast. Podle společnosti je nicméně možné konkurovat díky pružnosti a dalším aspektům. Zakladatel a šéf CDN77 Zdeněk Cendra to . „Když si udělám mystery shopping u našich největších konkurentů, tedy Amazonu a Akamai, u jednoho mi odpoví zmatený indický technik a u ostatních mi ani do 48 hodin nepřijde odpověď. Ty firmy jsou v úplně jiné tržní pozici a s jinými potřebami a vedle toho jde vyrůst.“

CDN77 funguje zhruba tři roky a za poslední rok vygenerovala tržby 55 milionů. Firma chtěla letos toto číslo zdvojnásobit, aktuální úspěch nicméně nejspíše urychlí další růst. „Co nejdříve se chceme dostat na jedno procento celosvětového CDN trhu, který aktuálně ročně tvoří asi čtyři miliardy dolarů.“ CDN77 aktuálně expanduje ve Spojených státech, kde přidává nové lokality a výrazně navyšuje kapacitu.