Hudební Vánoce: zazní klasika i pop

V metropoli si lidé vyberou z pestré nabídky koncertů. Atmosféru doplní výstavy betlémů.

Rybova vánoční mše Hej mistře, ale i koncerty známých českých interpretů a skupin. To vše nabídnou pražské koncertní sály o letošních Vánocích. Takzvaná Rybovka zazní na několika místech. Nebude chybět ani tradiční vystoupení sólistů Národního divadla na Staroměstském náměstí.

„Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby tam na Štědrý den od devíti hodin večer zazpívají za doprovodu Orchestru státní opery,“ říká mluvčí vánočních trhů Hana Tietze.

Mše je v klasické úpravě natolik známá, že ji Komorní orchestr Pražských symfoniků nabídne v sobotu 26. prosince v netradiční podobě.

„Mnoho lidí zpívá v amatérských souborech, Rybův text velmi dobře znají. Každý, kdo bude mít zájem, obdrží part, který náleží jeho hlasu. Mohl by tak vzniknout zhruba čtyřsetčlenný sbor,“ říká programový ředitel Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK Petr Daněk. Podle něj půjde o provedení skladby s historicky nejpočetnějším pěveckým sborem.

Pražští komorní symfonici si pro posluchače připravili ještě jednu novinku. V premiéře představí mši Missa pastoralis Antonína Liehmanna.

„Je to nově objevená pozdně klasicistní skladba, která se naposledy hrála před 150 lety,“ tvrdí Daněk s tím, že koncert zazní 25. prosince v kostele sv. Šimona a Judy.

Kožená v Národním, Ledecký v Hybernii

Kromě rozličných provedení Rybovy mše budou hlavní hudební událostí předvánočního času dva koncerty mezzosopranistky Magdaleny Kožené. Vystoupí 18. a 20. prosince v Národním divadle za doprovodu pražských komorních symfoniků. Pod vedením dirigenta Kaspara Zehndera přednese ukázky z děl Gustava Mahlera, Hectora Berlioze, Julese Masseneta a Georgese Bizeta.

Kromě koncertů vážné hudby si přijdou na své i příznivci populární hudby. Velký sál Lucerny například ozdobí scéna s motivy betlému, na které 18. prosince vystoupí skupina Olympic.

„Zazní i několik koled, nechceme moc velký bigbít, spíše takový vánoční koncert plný něhy,“ podotýká frontman Olympicu Petr Janda.

Překvapení v podobě vystoupení s původní kapelou Žentour na letošní advent připravil Janek Ledecký. Koncert 21. prosince v Divadle Hybernia bude jeho již dvoutisícím v kariéře. „Jako hosté se mnou vystoupí děti z prvního stupně základní školy v Mikulandské ulici,“ říká Ledecký, autor vánočních písní Ryba rybě a Sliby se maj plnit o Vánocích. Unikátní betlémy ze slámy a perníku

Ti, kteří se nechystají na vánoční koncerty, mohou navštívit některou z výstav betlémů. Muzeum Karlova mostu například návštěvníkům nabízí unikátní africký betlém. „Hlavním lákadlem výstavy je ale slámový betlém v životní velikosti,“ říká ředitel muzea Zdeněk Bergman.

Pouze o Vánocích mají lidé jedinečnou možnost prohlédnout si kapucínské jesličky v Loretě či unikátní perníkový betlém, který hostí kostel sv. Matěje v Dejvicích.