Hustopečtí vrací zámku život

Po osmi letech oprav se ruina zámku opět proměňuje v ozdobu obce. Práce nezastavila ani nedávná povodeň.

Hustopeče nad Bečvou/ Dvacet sedm milionů korun už padlo na opravu hustopečského zámku. Městys Hustopeče nad Bečvou ho získal od státu před osmi lety a pustil se do záchrany zchátralé stavby. Zámek se mění před očima a ožívá i různými kulturními akcemi. K nejnavštěvovanějším patří Hustopečské dny.
Letos Hustopečtí opravují jihozápadní arkýř. „Jeho rekonstrukce bude stát téměř dva a půl milionu korun,“ řekl tajemník hustopečské radnice Václav Vomáčka. „Opravovali jsme už před povodní, takže ve stavbě pokračujeme i navzdory povodňovým škodám, které jsou u nás obrovské,“ dodala starostka Júlia Vozáková. „Arkýř se částečně rozebírá a znova skládá. Kameny, které nelze restaurovat, se vyměňují za nové. Dodělávají se také sgrafita kolem arkýře a na něm. Opravu bychom měli stihnout do října,“ upřesnil Vomáčka. Hustopečským chybí zvenku renesančního zámku opravit už jen jižní stranu. Na tu se chystají příští rok. Uvnitř zámku je práce ještě na několik let. Vlídněji už vyhlíží částečně opravené arkádové nádvoří, v interiéru je zatím upravený sál, kde je obřadní síň, výstavní prostor, ale i místo pro akce. „Snažíme se zámku vdechnout život, ale bez dotací Ministerstva kultury a kraje bychom to nedali dohromady,“ řekla Vozáková.
Přestože Hustopeče tvrdě zasáhla povodeň, městys nezrušil tradiční Hustopečské dny, které budou koncem srpna. „Měly by přispět ke zklidnění bolestí po povodních. Budeme mít opět atraktivní program, vystoupí Petra Janů, Hana a Petr Ulrichovi a další,“ dodala starostka.