Ikona z plakátů Testarossa žije dál. Ferrari vyhrálo spor o užívání značky u evropského soudu

1987 Ferrari Testarossa

1987 Ferrari Testarossa Zdroj: acz

Ferrari Testarossa 1986
Ferrari Testarossa 1986
Ferrari Testarossa 1986
Ferrari Testarossa 1986
Ferrari Testarossa 1986
48
Fotogalerie

Italský výrobce luxusních vozů Ferrari může dál využívat legendární značku osmdesátých let Testarossa. Rozhodl o tom ve čtvrtek Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku, píše agentura Bloomberg.

Přestože se produkt už neprodává, ochranná značka zůstává platná, dokud její držitel provádí servis nebo například prodej tohoto zboží z druhé ruky, odůvodnil soud své rozhodnutí.

Značka Testarossa se odkazuje na slavný závodní model Ferrari Testa Rossa, který na přelomu 50. a 60. let  několikrát zvítězil v závodě 24 hodin Le Mans. Testa Rossa v překladu znamená „červená hlava“ a odkazuje na červeně lakované hlavy válců motoru. 

Masovější model Testarossa šel do sériové výroby v roce 1984, ale už v 90. letech výroba dvanáctiválcového supersportu, který se v dané době řadil k nejrychlejším autům světa a plakátovou ikonou mnoha automobilových fandů, jejich výroba skončila.

Následně byla značka předmětem soudního sporu v Německu. Před třemi lety tam soud rozhodl o odebrání značky, protože ji její majitel údajně roky nevyužíval tak, jak měl. Toto rozhodnutí ale Soudní dvůr Evropské unie nyní zrušil. Ferrari na rozhodnutí soudu zatím nereagovalo.