Jak se holýma rukama chytá vrah?

David Bernátek před měsícem chytil vraha, složil ho na zem a nakonec předal policii. Teď za to dostal medaili.

David Bernátek prožil 15. září těžkou noc. Rozešel se s přítelkyní a ani nad ránem se mu nedařilo zabrat. Když o půl šesté uslyšel pod okny bytu ve Strašnicích pronikavé volání o pomoc, vyskočil z postele a vmžiku měl na sobě šaty.

„Venku jsem uviděl utíkat chlapíka a instinktivně se pustil za ním. Prchal směrem k parčíku u krematoria,“ začíná své vyprávění čtyřiatřicetiletý finanční poradce. Cestou míjel ležící tělo, ale protože tudy už chodili lidé, počítal s tím, že někdo z kolemjdoucích zavolá sanitku. Když se mu podařilo muže dostihnout, chytil ho za bundu. Bernátka sice převyšoval, ale nebyl to žádný Schwarzenegger.

Najednou začal bojovat… „Všiml jsem si poblíž jednoho Ukrajince a požádal ho, aby mi trochu pomohl a zavolal policii. Ten chlap totiž najednou začal bojovat jako o život. V jednu chvíli nám oběma nastříkal do očí pepřový sprej. Dal jsem mu ránu pěstí, spadli jsme na zem a já ho chytil do kravaty,“ líčí David Bernátek.

Těch pár minut, během nichž muže držel na zemi, mu připadlo jako věčnost. Slzely mu oči a v pravé ruce ucítil hroznou bolest. Přestože kolem chodili lidé do práce, nikdo kromě Ukrajince mu prý nepomohl. Naštěstí policie byla na místě za pět minut.

Postupem času se dozvěděl, že chytil rovnou vraha. Devětatřicetiletého muže, který se nevyrovnal s tím, že ho opustila o rok starší manželka. Osudného rána ji pobodal tak, že na místě zemřela.

Útočník teď ve vazbě čeká na soud. „Lidi si myslí, že vrah je nějaké monstrum, ve skutečnosti to může být obyčejný člověk, který v krizi selže. S takovými jsem často míval co do činění,“ zamýšlí se mladý muž. Léta totiž pracoval jako dozorce ve věznici na Pankráci. Odešel po deseti letech, jakmile měl nárok na výsluhu.

Policie: Ať lidé radši neriskují

V pondělí večer byl Bernátek jako jediný „civil“ mezi hasiči, strážníky a policisty, kteří obdrželi na Staroměstské radnici čestnou medaili městské policie.

Také policejní mluvčí Ivana Ježková označuje jeho čin za chvályhodný, přesto v podobných případech radí k obezřetnotnosti. „Lidé by neměli příliš riskovat, vzpomeňte třeba na případ pana Velíška z Karlova náměstí, který za odvahu sám zaplatil životem,“ připomíná policistka.

Na slavnostní akt doprovodila Bernátka jeho matka Jarmila Lipková. „Když mi to kluk vyprávěl, brečela jsem. Neměla jsem vůbec radost, protože mi hned blesklo hlavou, že ten vrah klidně mohl mít ještě nůž,“ přiznává matka čtyř dětí. David je z nich nejstarší.

Medaili převzal „hrdina“ trochu neobratně. Pravou ruku má totiž kvůli zlomenému kloubu ještě v sádře.