Jak ušetřit za byt? Smlouváním

Ceny pardubických bytů klesají. I když vývoj cen na jaře předpovídal opak.

Za loňský rok klesla průměrná cena jednoho metru čtverečního skoro o dva tisíce korun. Nyní opět klesá. Za poslední měsíc se snížila o 1,6 procenta.

Od začátku letošního roku se přitom ceny pardubických bytů držely zhruba na stejných hodnotách, nebo dokonce mírně stoupaly. „Jedním z důvodů stagnace mohlo být těsné sousedství s Hradcem Králové, kterého se pokles také příliš netýkal. Obě města drží ceny v regionu na určité úrovni, takže lidé nemají možnost vystěhovat se za levnější hranici,“ vysvětluje obchodní ředitel realitního portálu realitymix.cz Petr Čech. Další příčinou mohlo být podle něj to, že místní lidé jsou z hlediska přesidlování konzervativnější. Když už někdo bydlí v Pardubicích nebo Hradci a chce pracovat například v Praze, tak spíše volí každodenní dojíždění. „Za prací do Prahy se stěhují více lidé z jižních Čech nebo Moravy,“ dodává Čech.

Ani pardubický trh s byty se nevyhnul nuceným slevám, jako je tomu po celé republice. Přes 80 procent bytů se prodá jen díky snížení nabídkové ceny.

„Průměrná sleva v Pardubicích se pohybuje kolem osmi procent,“ říká Martin Sitár, obchodní ředitel realitní sítě dumrealit.cz. Jestli někdy byla vhodná doba ke smlouvání při nákupu bytu, je to právě letos. „Příkladem může být nedávný prodej bytu na Dukle v Pardubicích. Původní cena 1 660 000 korun se po měsíci inzerování snížila o 310 tisíc,“ říká Sitár. Nejčastějším důvodem, proč prodávající na slevu přistoupí, je spěch. Stále více lidí byty prodává proto, že nemohou splácet hypotéku.