Jaké jsou zmrzliny v Jindřichově Hradci? Všechny téměř stejné

Redakce Sedmičky vyrazila do ulic za prodejci zmrzliny. Zjišťovala, jak je kvalitní a chutná. O odborné hodnocení požádala cukráře Miloslava Kopřivu.

Vanilková bez pravé vanilky. S takovou zmrzlinou se v Hradci setkáte nejčastěji. Velkým zklamáním byla ale i většina ostatních zmrzlin. Jedničku nezískala v testu žádná. Přesto nakonec zvítězila ta, na kterou sázeli i laici. Plný kornout točené

První točenou zmrzlinu redakce ochutnala u nádraží. Přestože redakce objednala malou porci, dostala pořádný kopec zmrzliny. „Pro zákazníka je to výhoda, protože zmrzlina vteče do kornoutu. To kopečkovou seškrabávají kleštěmi po povrchu, takže uvnitř kopečku vznikne vzduchová bublina,“ popisuje trik zmrzlinářů Miloslav Kopřiva.
Mangová zmrzlina přes celkovou spokojenost dostala výtku. Nebyla stejně jako banánová výrazná a chyběly v ní kousky ovoce. Podle prodavačky si směs od českého dodavatele sami míchají. Pokud si připlatíte, dostanete i porci máčenou v čokoládě. Zmrzlinárna získala první místo.
Druhá ochutnávka v Jarošovské ulici byla o poznání horší. Točená pistáciová chutnala i vypadala uměle. Porotce nepotěšila ani kávová. „Je znát, že je tam jen esence. Kávová se vyrábí přimícháním pravého karamelu a silné kávy do vanilkové,“ vysvětlil důvod nespokojenosti profesionální cukrář Kopřiva.
Zmrzlina z Růžové ulice potěšila napůl. Zatímco vanilková byla podle Kopřivy poměrně dobrá, višňová byla přeslazená zmrzlá voda. Díky vanilkové zmrzlině však nakonec má v hodnocení třetí příčku.
Nejhorší zmrzlinu ochutnala Sedmička vzápětí. Nazdobená Jadranská zmrzlina v Panské ulici vypadala na první pohled ve vaničkách dobře. Barva ovocných zmrzlin byla ale nepřirozená. To se potvrdilo vzápětí. Jahodová a ostružinová neměly s oblíbeným letním ovocem nic společného. „Jahodová není vůbec dobrá. Je to opět samá esence. Zatím bych řekl, že je to vůbec nejhorší zmrzlina,“ netajil se odporem Miloslav Kopřiva. Čokoládová, vanilková ani karamelová dojem nezachránily. Barvou a chutí se čokoládová blížila kakaové. Točená jadranská zmrzlina připomínala barvou citrónovou. Byla přeslazená a s vanilkou měla společné jen jméno.
Chuť si Sedmička spravila o několik metrů dál. V průjezdu vedle prodejny Ptákovin nabízeli kromě párků v rohlíku i točenou zmrzlinu LunaMil. Mléčná zmrzlina zaujala jemnou chutí a hutnou konzistencí. „Je krásně krémová. Takovou bych si příště dal,“ řekl Kopřiva a udělil jí druhé místo. Tuhle pochoutku si můžete navíc dát s polevou.
Nikterak slavně nedopadly v testu dvě cukrárny nabízející kopečkovou zmrzlinu. V Kaštánku na Masarykově náměstí mají vaničky se zmrzlinou Nestlé. Nabízejí dvanáct druhů. Mezi nimi najdete i vanilkovo - jahodovou zmrzlinu pro diabetiky nebo příchuť Piňa Colada. Ale zdejší vanilkovou a citrónovou ohodnotil porotce trojkou.

Kousky ledu nenadchly

V cukrárně U Doskočilů bylo na výběr z šesti druhů. V kávové se ale redakci podařilo objevit kousky ledu. Hlavně kvůli tomu si z testu odnesla čtyřku. Ani jahodová nenadchla.
Ve zmrzlinovém okénku u zámku nám opět nabídli točenou kávovou, tentokrát v kombinaci s kokosovou. „Vůbec to nechutná jako kokos. Je to jen sladké,“ povzdechl si cukrář.
O něco lepší zkušenost udělala Sedmička v zmrzlinárně v Panské ulici. Z okénka Novosedelské pekárny nabízejí zmrzlinu stejné značky. Dostali jsme tady vanilkovou a čokoládovou. Kopřiva ji označil jako spíš podprůměrnou. Podobný názor má i Petr Baník, který si tu zmrzlinu koupil. „Dětem nechutnala, tak zbyla na mě. Jedl jsem už ale lepší,“ řekl. Mínění lidí se různí. Někteří nedají dopustit na točenou u zámku, jiní na ovocnou kopečkovou v Panské. Na čem se ale téměř všichni shodli je, že dříve bývala zmrzlina chutnější.