Jan Balabán se naposledy zeptal táty

Poslední kniha spisovatele Jana Balabána je na světě. Dopsal ji těsně před smrtí.

Sedm přátel spisovatele Jana Balabána a příbuzných si vybralo pasáže z jeho poslední knihy, a ty pak přečetli. Křest Balabánovy knihy, nazvané Zeptej se táty, pojali jeho organizátoři jako komponovaný večer.
„Ta kniha je krásná,“ řekl jednoduše o Zeptej se táty moderátor večera, a také editor knihy Petr Hruška. Vzpomínal, jak se ještě dva dny před spisovatelovou smrtí spolu domlouvali, že dopsaný rukopis naposledy projdou. Neprošli. I Ivan Motýl, publicista a další z předčítajících, říkal, jak se mu Balabán ve Staročeské pivnici pár dní před smrtí svěřoval, že ho psaní knihy vysiluje, a že ji snad ani nepřežije. Úryvky z knihy přišli přečíst i spisovatelův syn Lukáš Balabán nebo malířka Hana Půchová, jejíž obraz se stal předlohou obálky knihy.
Jedním z hlavních příběhů v Zeptej se táty je smrt spisovatelova otce. Čtenář zde najde odkazy na Ostravsko s poddolovanými tratěmi i městskými lesíky plnými prázdných krabic od vína. Objeví se i zmínka o komunistovi Mamulovi, stejně jako o Černé Ostravici v Beskydech. Jan Balabán zemřel v Ostravě letos 23. dubna.