Jenson Button oslavil dvoustý start výhrou ve Velké ceně Maďarska

Jenson Button slaví

Jenson Button slaví Zdroj: CTK/AP/Bela Szandelszky

Jenson Button si při svém jubilejním dvoustém závodě ve formuli 1 dojel na Hungaroringu pro vítězství, druhý skončil Sebastian Vettel a třetí Fernando Alonso. Velká cena Maďarska na Hungaroringu začala na mokru, ale trať začala brzy osychat. Start zvládl nejlépe Vettel a udržel si vedení. Dotírali na něho piloti McLarenu Hamilton a Button, kteří se chvíli přetlačovali i mezi sebou. Massa s Alonsem si vyměnili pořadí, ale oba klesli za piloty Mercedesu.

Schumacher chvilku vypadal, že je rychlejší než Rosberg, ale svého mladšího kolegu předjet nedokázal, naopak brzy klesl za Alonsa.

Vettel ale Hamiltonovi v žádném případě neujížděl. Naopak Angličan na něho neustále dorážel a v 5. kole se dostal po Němcově drobné chybě do vedení. To mu vydrželo i po prvních zastávkách, které v 11. kole zahájili Webber s Massou. Rychlost mclarenů potvrdil i Button, který rovněž dokázal německého obhájce titulu na trati předjet. Stalo se tak ve 14. kole ve druhé zatáčce. Webber se po propadu na startu vrátil na čtvrté místo, když předjel Alonsa, šestý byl Rosberg před di Restou, Schumacherem, Massou a Kobajašim.

Druhé zastávky přišly na řadu po 25. kole. Zahájil je Heidfeld, jehož vůz skončil po výjezdu z boxové uličky v plamenech. Ze špičky zajel k mechanikům jako poslední Vettel, ale snížit ztrátu na mclareny mu to nepomohlo. Rozestupy se v té chvíli ustálily. Hamilton vedl téměř o 7,5 sekundy před Buttonem a 15 sekund před Vettelem. Čtvrtý byl Webber před Alonsem a Kobajašim. Sedmý Massa na rovince překonal Rosberga. Mezitím Schumacher svůj vůz odstavil. Bodovanou desítku tak v té chvíli uzavírali di Resta a Barrichello. Nejtěsněji bylo v té době mezi Alonsem a Webberem. Massa v 35. kole předjel Kobajašiho, který se rozhodl pro dlouhý druhý stint a na druhou zastávku zamířil až po klesnutí za Brazilce.

Třetí zastávky začal v 37. kole Alonso, který měl díky útokům na Webbera gumy značně opotřebované. Webber vydržel na trati o tři kola déle. Kompletní špička byla odbavena do 43. kola. Dřívější zastávka pomohla na třetí místo Alonsovi, ale Vettel se v nájezdu do první zatáčky dokázal před Španěla vrátit.

GP Maďarska 2011 - závod

GP Maďarska 2011 - závodGP Maďarska 2011 - závod|F1sport.cz

Závod se ale ještě zdramatizoval. V 47. kole začalo na chvíli pršet, vedoucí Hamilton se dostal do hodin a klesl za Buttona. Na dvojici mclarenů se navíc těsně dotáhl Vettel. V 51. kole Button mírně vyjel z trati a klesl za Hamiltona. Na cílové rovince se s využitím DRS do vedení vrátil, ale v dalším kole ve stejné zatáčce znovu klesl. Vettel už ztrácel sedm sekund. Vzápětí ale staronový leader Hamilton zajel pro přechodné pneumatiky. Ty zkusil i Webber, ale trať osychala a další déšť byl v nedohlednu, proto se brzy rozhodl přezout na slicky. V 55. kole ho následoval i Hamilton.

Na čele se tak ustálilo pořadí Button, Vettel, Alonso. Hamilton kroužil na trati jako čtvrtý před Massou a Webberem. Jeho mizérie ale pokračovala. Dostal penalizaci drive through za nebezpečné počínání po hodinách, díky kterým předtím přišel o vedení. Po odpykání trestu se mistr světa z roku 2008 propadl až na šestou příčku. Daleko před nimi dostal hodiny Alonso, ale na pořadí to nemělo vliv. Naopak Hamilton se dostal před Massu, který navíc ještě musel do boxů.

Cílem projel jako první Button a dokonale tak oslavil svůj dvoustý start v F1. Na pódium se postavili ještě Vettel a Alonso. Čtvrté místo uhájil před dotírajícím Webberem Hamilton, ve stejném kole dojel ještě šestý Massa, který zajel nejrychlejší kolo. První desítku uzavřeli di Resta, Buemi, Rosberg a Alguersuari.

V šampionátu dál suverénně vede Vettel (234 bodů), boj o druhé místo je vyrovnaný. Webber má 149 bodů, Hamilton 146, Alonso 145 a dnešní výhrou se přiblížil i Button (134). V Poháru konstruktérů mají mezi sebou první tři týmy Red Bull (383 bodů), McLaren (280) a Ferrari (215) výrazné rozestupy.

Příští závod se jede 28. srpna v Belgii na okruhu Spa Francorchamps.

Zdroj: