Jsme ofenzivnější, tvrdí kouč Venera

První čtvrtina základní části hokejové extraligy skončila. Výkony Zlína příjemně překvapily.

Když vedení klubu PSG Zlín před sezonou vyhlásilo útok na medaili, byl trenér týmu Zdeněk Venera zdrženlivý. V prvé řadě si přál, aby jeho svěřenci co nejlépe zvládli start do soutěže. To se jim povedlo. Berani po první čtvrtině základní části figurovali na druhém místě extraligové tabulky.

Pětadvacet bodů po první čtvrtině soutěže. To je skvělý vstup do sezony, souhlasíte? Jsem spokojený. Start je důležitý pro sebevědomí. Je vidět, že tým hraje s nasazením a chutí. Ale pozor, tabulka je zkreslená! Celky kolem nás mají zápas k dobru a hráli jsme víc utkání doma než venku. Extraliga je hodně vyrovnaná.

Před sezonou jste avizoval, že Zlín bude hrát útočněji než v minulých sezonách. Daří se to plnit? Myslím, že se to daří. I když nepředvádíme střelecké dostihy, v porovnání statistik s loňskou sezonou máme víc střel na branku i gólů.

Loni táhla tým první pětka, nyní se o góly dělí všechny řady. Je to důvod, proč se Zlínu tak daří? Hokej je kolektivní sport. Každý v týmu je platný. Třeba třetí formace hýří pohybem, skvěle bruslí a zlepšuje herní projev celého týmu. I když není tak produktivní, je nepostradatelná.

Věřil jste před sezonou, že si mladý gólman Sedláček udrží formu z loňska? To byla velká otázka, ale Kuba zatím chytá skvěle. Je oporou mužstva. Jistěže Tomáš Štůrala by si také zasloužil chytat, ale Sedlo má fazonu a sbírá cenné zkušenosti. To je moc důležité.

V posledních zápasech hrajete na tři obranné dvojice. Proč? Měli jsme složitou a komplikovanou rozehrávku, chyběl nám plynulejší přechod do útoku. Stažení na tři obrany mužstvu prospělo. Starší hráči jsou víc v tempu a pochvalují si to.

Mužstvo odstartovalo do sezony skvěle. Má ještě nějaké rezervy? Vzhledem k tomu, kolik si vypracujeme šancí, bychom měli dávat víc branek. Zapracovat bychom měli i na přesilovkách. Ještě nejsou úplně ideální. S tím ale zápasí na začátku sezony většina mužstev.