Kapitalizace 540 miliard dolarů. Alphabet je nejhodnotnější firmou USA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Skupina Alphabet, která je majitelem internetové společnosti Google, předstihla na začátku dnešního obchodování na amerických burzách co do tržní hodnoty společnost Apple a stala se nejhodnotnější firmou v USA. Díky příznivým čtvrtletním výsledkům otevřely akcie Alphabet růstem o zhruba tři procenta na 794 dolarů a tržní kapitalizace firmy dosáhla 540 miliard dolarů (13,6 bilionu korun). Apple naopak takřka jedno procento ztrácel a jeho celková hodnota činila méně než 530 miliard dolarů.

Alphabet získal od Applu pozici nejhodnotnější firmy trhu už v pondělí v neoficiálním obchodování po zveřejnění hospodářských výsledků. Výnosy firmy Alphabet za poslední tři měsíce loňského roku stouply o 18 procent a překročily očekávání. Odhady překonal také zisk na akcii. K nečekaně dobrému výsledku společnosti pomohl silný prodej reklamy na mobilních zařízeních a aktivity na serveru YouTube.

Akcie Alphabet za poslední rok získaly zhruba 43 procent. Apple naopak v poslední době výrazně ztrácel a za posledních 12 měsíců kurz jeho akcií oslabil o zhruba 20 procent. Minulý týden jeho akcie klesly, když tento výrobce telefonů iPhone předpověděl první pokles čtvrtletního příjmu po 13 letech.

Naprostá většina z 51 makléřských firem oslovených v anketě agentury Reuters nyní doporučuje akcie Alphabetu nakupovat. Střední hodnotu cílové ceny tohoto titulu během příštích 12 měsíců makléři zvýšili na 920 dolarů a 25 z nich čeká její růst nad 1000 dolarů.

Analytici ale pokládají nynější vzestup hodnoty Alphabetu na první příčku za dočasný a stále ještě dávají větší šance Applu. Podle střední cílové ceny akcií by tržní hodnota výrobce iPhonů měla v příštích 12 měsících dosáhnout 748,5 miliardy dolarů, kdežto hodnota Alphabetu jen 625 miliard dolarů. Nejoptimističtější makléři dokonce odhadují budoucí hodnotu Applu na 1,10 bilionu dolarů.