Karolina, díra v zemi, je terčem humoru

Plážová lehátka místo stavebních stojů. Lidová tvorba tak reaguje na nicnedělání na ostravské Karolině.

Na webových stránkách ostravského projektu Nová Karolina je poslední tisková zpráva z října loňského roku. Jak příznačné. On line webová kamera nabízí pohled na opuštěné zablácené staveniště, uprostřed kterého se zrcadlí voda. Schůze speciální komise, která se pravidelně scházívá každý měsíc na ostravské radnici, byla na konci července zrušena. V komisi jsou zastoupeni lidé z ostravského magistrátu a také firmy Multi Development, která má Novou Karolinu postavit.„Nemusí se scházet patnáctičlenná komise kvůli tomu, že zástupci Multi Development nyní nemají co sdělit. Dále jednají s bankami,“ vysvětluje zrušení pravidelné schůzky primátorův náměstek Lukáš Ženatý.
Ředitel společnosti Multi Development Luboš Kočí na otázky po budoucnosti projektu Nová Karolina odpovídá slovy: „Pořád se něco děje. Jsme připraveni začít okamžitě stavět, jednáme s bankami o financích.“ Dodává, že na místě stavby je teď jenom ostraha. „Jezero už je odčerpáno. Zbylo jen pár kaluží,“ říká o stavu staveniště s vodní plochou uprostřed. Karolina se i díky vodě stává terčem vtipů. Internetem se šíří dílo neznámého autora, který počítačovými triky staveniště přebudoval. Vznikla svérázná ostravská pláž včetně plující plachetnice opodál. Zamrzlo i názvosloví
Byla to velká sláva, když ostravští zastupitelé v květnu 2006 vybrali hlasováním vítěze soutěže o to, kdo a jak pozemky na Karolině zastaví. V soutěži své návrhy předvádělo pět velkých developerských společností. Tehdejší primátor Aleš Zedník konstatoval, že návrhy si prohlížel společně i se svou matkou a právě řešení Multi Development jim oběma připadalo jako nejlepší. Pravá euforie propukla loni. Společnost Multi Development oznamovala, že zájem o Karolinu je obrovský, pronajata je prý až třetina kancelářských a obchodních prostor. Slavnostní zahájení stavby loni v červnu provázela letecká show stejně jako moderátor Leoš Mareš. „Konečně se Ostrava rozhoupala, že tady na tom place něco bude. To je super,“ radovala se jedna z vystupujících, zpěvačka Věra Špinarová. Ještě loni v říjnu ředitel Multi Development Luboš Kočí prohlašoval, že se nedomnívá, že by projekt měl být ohrožen. Tehdy bylo oznámeno, že kancelářskou budovu na Karolině postaví developer Passerinvest. Během několika dalších týdnů přestali stavět všichni.
Dnes se z vedení ostravské radnice nesou optimistické prognózy. „Myslím, že do dvou měsíců se banky probudí a peníze na výstavbu Karoliny půjčí. Je to dobrý projekt, jeho výstavba je nezadržitelná a jinak to ale být ani nemůže,“ říká primátor Petr Kajnar. Finanční krize zastavila na Karolině i pojmenovávání ulic. Pojmenováno mělo být třináct ulic, dvě náměstí a dva mosty. Už loni zveřejnila radnice centrálního obvodu v Moravské Ostravě výzvu, aby občané posílali své návrhy. Některé byli kuriózní. Navrhovaly řešit Karolinu podle vzoru New Yorku a ulice jen očíslovat. Jiná navrhovatelka chce ulice pojmenovat po španělských letoviscích, která o svých dovolených navštívila. Zatím však zvítězil názor, že ulice by měly nést jména ostravských průmyslníků a vynálezců. Jenže iniciativa, stejně jako stavba samotná, zamrzla. „Na Karolině se ještě klidně může změnit územní plán a ulice nakonec budou jinak. Pojmenovávat teď něco, co vůbec nestojí, by tak bylo předčasné,“ vysvětluje mluvčí centrálního obvodu Vladimír Vavrda. To není město
Dlouhodobým kritikem projektu je těšínský architekt Karel Cieslar. Spolu se skupinou polských architektů zvítězil v soutěži, kterou město na zástavbu Karoliny vypsalo už v roce 2000. Další vedení města však rozhodlo, že polský návrh se stavět nebude a vypsalo o pět let později soutěž novou. „Kdyby nás už tenkrát nechali stavět, mohlo být dnes vše jinak,“ lituje nyní architekt. Současný projekt Nové Karoliny označuje jako „strašně špatný“. „To není město. Takový monolit do centra vůbec nepatří. Je nakonec dobře, že se nestaví,“ dodává Karel Cieslar. Jeho názor není osamocený. V Ostravě nemá plánovaný projekt jen samé nadšené příznivce.
První etapa Nové Karoliny se zábavním a obchodním parkem, kancelářemi i byty měla být podle původních plánů hotova už v květnu 2010. Už teď je jasné, že pokud vůbec něco na pozemcích po bývalé koksovně Karolina stát bude, pak mnohem později.

Karolina není zdaleka jediný projekt v Ostravě, kde stavební stroje utichly a kdy lze uzavírat sázky na to, jak vlastně dopadnou. Hned o pár desítek metrů dál na Náměstí Republiky měl vyrůst podle původních plánů až devadesátimetrový mrakodrap. Za značného protestu okolí investoři CTP nechali vykácet stromy, místo oplotit a vyhloubit díru pro základy. A u té taky zůstalo. Co bude dál, je nejasné. Jasné je jenom to, že v Ostravě v současné době neexistuje nikdo, kdo by byl ochoten a schopen tolik kanceláří a prodejen v mrakodrapu pronajmout. Podobně ambiciózní byl projekt Jindřich Plaza na Nádržní třídě. Normalizační hotelový dům Jindřich měl zmizet a nahradit jej měl luxusní hotel, třicet tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch a přes sto moderních bytů. Náklady na stavbu se odhadovaly přes dvě miliardy korun. Zástupci společnosti RPG patřící do uhelného impéria Zdeňka Bakaly už řadu měsíců nad dalším vývojem krčí rameny. Normalizační Jindřich stále stojí obehnán nevzhledným hnědým plotem.