Kdo chce mrtvé centrum?

Chcete večer posedět na zahrádce na Pernštýnském náměstí? Zapomeňte. V deset vás městská policie vyžene.

Je příjemný červnový večer. Zahrádky v historickém centru Pardubic praskají ve švech. Lidé večeří, baví se nad skleničkou vína. Náměstí je nabité příjemnou atmosférou. O půl desáté vše končí. „Nezlobte se, ale musíte odejít. Zahrádky musí být v deset vyklizené,“ oznamují slušně ale nekompromisně číšnici překvapeným hostům.
Ještě před rokem jste si přitom mohli venku posedět přibližně do půlnoci. To už neplatí. Městská policie začala totiž letos přísně kontrolovat dodržování vyhlášky, která umožňuje provoz zahrádek do 22 hodin. „Lidé si stěžovali na hluk. Proto jsme letos přitvrdili,“ přiznává mluvčí městské policie Pavel Čejka.
„Máte plnou zahrádku, ale musíte ji o půl desáté začít vyhazovat, jinak vám to tady policie zavře. Lidi na nás koukají jako na blázny a jsou pořádně naštvaní. To jsem opravdu nikde jinde nezažil,“ rozčiluje se provozovatel Pizzerie U Dušičků Petr Just.
A není sám. Pobouřeni jsou všichni ostatní majitelé zahrádek a především jejich hosté.
„Ve 21.40 sedělo na zahrádce pizzerie několik desítek hostů. Žádná reprodukovaná hudba, žádný opilecký zpěv. Číšník s jídelními lístky nás ale požádal, abychom se šli posadit na jídlo dovnitř. Podle městské vyhlášky prý musí být zahrádka vyklizená,“ popisuje překvapeně svůj čerstvý zážitek z návštěvy Pardubic Miroslav Macek.
V deset večer tak centrum připomíná město duchů.