Kdo vrátí pacientům polikliniku?

Lékařská péče v Klatovech je roztroušená po celém městě. Pacienti se ale mohou těšit na novou polikliniku.

Navštívit třeba jen dva lékaře po sobě znamená pro obyvatele Klatov cestovat z jednoho konce města na druhý. Mammocentrum na vyšetření prsů sídlí v Podhůrčí. Na rentgen chodí pacienti do nemocnice. Na různých adresách ve městě sídlí praktičtí i dětští lékaři. A ani ordinace odborných lékařů nejsou pod jednou střechou.

„Šla jsem si ke svému obvodnímu lékaři pro recept. Sídlí v Dragounské ulici. Zároveň jsem byla ten den objednaná na vyšetření na mammografu. To je skoro přes celé město. A do toho ještě onemocněla dcera. Její lékařka sídlí kousek od náměstí,“ říká Jiřina Hrubá z Klatov. „Dřív jsme chodili do polikliniky a maximálně člověk přešel z jednoho pavilonu do druhého. Teď abychom chodili po celém městě,“ dodává.

Lékaři na jedné adrese

Lékařská péče má v Klatovech po letech opět šanci na sjednocení pod jednu adresu. Usilují o to ale hned dvě společnosti najednou. S plány na výstavbu lékařského domu přišla před dvěma lety firma Biolab – centrum laboratorní medicíny. Ta má své laboratoře v Nádražní ulici. Jen o pár metrů dál chce postavit nové sídlo. Spolu s ní by tu zázemí našlo dalších šestnáct ordinací praktických lékařů z města.

S myšlenkou na nové sídlo pro lékaře přišlo začátkem roku i vedení Klatovské nemocnice. Po dostavbě nového nemocničního bloku a sestěhování všech oddělení by se uvolnila budova polikliniky. Místa, kde v minulosti většina lékařů sídlila. Tam by se podle ředitele nemocnice Jiřího Vlčka mohli opět vrátit. Desítky let stará budova by ale musela projít nákladnou rekonstrukcí. Konečné slovo bude mít vlastník objektu, Plzeňský kraj.