Ke konceptu územního plánu jsou tisíce připomínek

Pražský magistrát dostal ke konceptu nového územního plánu přibližně čtyři tisíce připomínek. Informovala o tom ředitelka odboru územního plánu Jitka Cvetlerová.

Podle jejích slov budou nyní úředníci tři až čtyři měsíce připomínky a námitky zpracovávat. Poté bude muset město rozhodnout, kterým návrhům vyhoví. K těm, s nimiž bude město souhlasit, se budou muset znovu vyjádřit dotčené orgány. „Můj optimistický předpoklad je, že toto vše by mohlo být dokončeno do půl roku,“ odhadla Cvetlerová. Připomínky ke konceptu zasílali jednotlivci, městské části i občanská sdružení.

Například Sdružení za krajinu kolem nás, které sídlí v Praze 5, nesouhlasí s tím, že na západní straně Dívčích hradů je nově místo zeleně vymezen vysokoškolský areál. Sdružení se totiž obává, že by v místě mohly vzniknout i stavby, které s vysokoškolským areálem nesouvisejí. Nelíbí se jim ani to, že v oblasti Vidoule je navržen rekreační areál, který dovoluje i například vybudování oploceného golfového hřiště. Desítky připomínek ke konceptu zaslala také Praha 4. Požaduje například rozpracování dvou variant mostu, který by mohl propojit Prahu 4 s Prahou 5 v místech mezi Vyšehradem a Žlutými lázněmi.

#####Zklamání pro spekulanty

Připravovaný územní plán patrně zklame některé spekulanty, kteří usilovali o to, aby se jejich zeleň nebo orná půda v plánu změnila na stavební parcely. To se týká například pozemků v Uhříněvsi nebo Suchdole. Právě v Suchdole před časem získal 60 hektarů orné půdy realitní magnát Miloš Červenka. Nový územní plán by měl přinést několik změn. Ve srovnání se současným plánem bude novinkou výšková a prostorová regulace, která by měla zajistit, aby nové stavby vzhledem k okolí nepřesahovaly přiměřenou kapacitu a výšku.

Plán také počítá například s novou trasou metra D a rozvojem tramvajových a železničních tratí. Zahrnuje výstavbu městského i pražského okruhu, rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod nebo tunelové propojení Masarykova a smíchovského nádraží. Umožní ale i některé kontroverzní projekty.