Kladenské dvorky se povedly

Stovky lidí navštívily o tomto víkendu kladenskou čtvrť Podprůhon, kde se konal už sedmadvacátý ročník Kladenských dvorků. Pod širým nebem představili svá díla výtvarníci, fotografové, keramici, řezbáři či sochaři.

Letos bylo otevřeno čtyřiadvacet dvorků, které jejich majitelé propůjčili amatérským i profesionálním umělcům. Sobota byla hodně deštivá, některé obrazy či fotografie byly proto pečlivě zabalené do igelitů, v neděli se počasí umoudřilo, a tak přišlo o poznání víc návštěvníků.

Na dvorku U Jedličků mohli nejenom obdivovat plastiky Olbrama Zoubka, ale taky poslouchat jazzové skladby Jany Koubkové. Na dvorku U Maninů se zase mohl každý seznámit s originální mařížskou keramikou a hned si taky podle své fantazie vymalovat hrneček a nechat ho vypálit v peci. Zajímavé byly i snímky amatérských fotografů, kteří nabízeli velmi netradiční pohledy na kladenskou čtvrť Podprůhon. Své umění předvedl i Jiří Jouja, který se teprve čtyři roky věnuje řezbářství. Na dvorku U Svatošů vyřezával figurky z lipového dřeva. Jak řekl, o práci nemá nouzi. Doma už má zakázky na dvanáct betlémů.

Zvláště muži ocenili háčkované spodní prádlo z dílny Magdy Tothové, která se mimo jiné zabývá i háčkovaný šperky a dalšími módními doplňky. Každý dvorek nabízel návštěvníkům nevšední zážitek, i přítomní umělci byli potěšeni nebývalým zájmem návštěvníků, kteří přijeli nejenom z Kladna.