Kluby NHL poprvé po dvou dekádách ztratily na hodnotě. Nejvíc prodělali Islanders

Jan Rutta se Stanley Cupem. Tým, v němž působí i tento český hokejista, se stal vítězem posledního ročníku. Tampě Bay to ale finančně příliš nepomohlo. Klub skončil v provozní ztrátě přes osm milionů dolarů.

Jan Rutta se Stanley Cupem. Tým, v němž působí i tento český hokejista, se stal vítězem posledního ročníku. Tampě Bay to ale finančně příliš nepomohlo. Klub skončil v provozní ztrátě přes osm milionů dolarů. Zdroj: Profimedia.cz

Pro švédského brankáře Henrika Lundqvista v týmu New York Rangers byla sezóna 2019/2020 poslední. Jeho bývalý tým zůstává každopádně nejhodnotnější franšízou NHL, podle Forbesu má klub cenu 1,65 miliardy dolarů, v posledním roce ale jeho hodnota nevzrostla.
Auston Matthews, hvězda Toronto Maple Leafs. Kanadský klub stejně jako Rangers svou hodnotu neposílil. Forbes ji odhaduje na 1,5 miliardy dolarů.
Jesperi Kotkaniemi během souboje Montrealu s celkem Philadelphia Flyers. Montreal je třetí nejcennější klub NHL s odhadovanou hodnotou 1,34 miliardy dolarů.
Za Chicago Blackhawks nastupuje další Čech v NHL, Dominik Kubalík. Jeho klub má odhadovanou hodnotu 1,085 miliardy dolarů.
Jaroslav Halák v brance Bostonu. Bruins jsou posledním klubem žebříčku, jehož hodnotu ukazuje desetimimístné číslo, rovná miliarda dolarů.
10
Fotogalerie

Pandemie koronaviru a kvůli ní úsporná sezóna 2019/2020 i v nejlepší hokejové lize světa vedla k tomu, že kluby NHL poprvé v novém miléniu nezvýšily svoji hodnotu. V pravidelném srovnání jejich účetnictví a byznysu za uplynulý rok to v detailní analýze uvádí magazín Forbes.

Hodnota průměrného klubu NHL propadla podle Forbesu meziročně o dvě procenta na 653 milionů dolarů. Celkové příjmy ligy pak představovaly 4,4 miliardy dolarů, meziročně o 14 procent méně. Provozní zisk klubů pak klesl o 68 procent na 250 milionů dolarů. 

Na srovnání toho, jak si který finančně vedl, se podívejte v galerii.