Kolínská sobota bude zaslíbená turistice i cyklistice

Klub českých turistů z Kolína pořádá dvacátý ročník turistického pochodu. Cyklisté mohou vyrazit také.

Turisté všeho věku a příznivci výletů na kolech si přijdou na své v sobotu v rámci dvacátého ročníku memoriálu Jaroslava Růžičky a Vládi Kvítka.

Pořádá ho kolínský oddíl Klubu českých turistů. Všichni zájemci se sejdou v sobotu ráno mezi šestou a devátou hodinou ráno na kolínském nádraží k prezentaci.

Turisté se mohou vydat na trasy dlouhé od dvanácti do pětatřiceti kilometrů. Cyklisty čekají vyjížďky v délce čtyřicet až osmdesát kilometrů.

„Pro letošek se nám podařilo dostat náš pochod do celostátního turistického kalendáře,“ řekl za pořadatele Miroslav Petránek z okresního Klubu českých turistů. Díky tomu je očekávána vyšší účast než v loňském roce.

„Loni dorazilo asi pětaosmdesát turistů a cyklistů, je to tak půl na půl,“ dodal Petránek. V letech, kdy pochod v turistickém kalendáři byl, vyrazilo na kole nebo pěšky přes sto dvacet nadšenců.

Turisté si nejčastěji podle Petránka vybírají trasu kolem dvaceti kilometrů. Ta vede z Kolína přes Zibohlavy, Ratboř a Polepy zpět do Kolína.

Oblíbený je i nejkratší, dvanáctikilometrový pochod. Na něj vyrážejí zejména rodiny s dětmi. Na sobotu je připravena trasa z Ratboře přes Polepy do Kolína. Pochod lze začít jak v Kolíně na nádraží, tak i v Ratboři na hřišti.

Cyklisty nejvíc láká vyjížďka dlouhá čtyřicet kilometrů, která vede z Kolína přes Velký Osek, Býchory, Konárovice a Polepy zpět do Kolína.

Pro opravdu velmi zdatné turisty pořadatelé připravují i trasu dvojnásobné délky.