Komise: Léčba je kvalitní

Psychiatrická léčebna Kosmonosy úspěšně změnila systém péče.

Starají se o maminku dobře? Je syn ve správných rukou? Laik to těžko posoudí. Příbuzní šesti stovek pacientů v kosmonoské léčebně teď ale budou klidnější. Jako druhá v Česku získala certifikát Spojené akreditační komise.
„Máme potvrzení, že provádíme kvalitní a bezpečnou péči o pacienta. Na audit komise jsme se krůček po krůčku chystali pět let,“ říká ředitelka Psychiatrické léčebny Kosmonosy Dana Kolářová. Na zlepšení se podílelo všech pět set zaměstnanců. Změnili systém praní prádla, začali používat prokazatelně sterilní pomůcky, zpříjemnili prostředí a zdokonalili značení v areálu.
Pacient nově dostává léky přímo z originálního balení, aby nedošlo k záměně. „Dříve se připravovaly na sesterně. Museli jsme koupit vozíky,“ podotýká Kolářová. To stálo peníze, ale hlavně úsilí vysvětlit změnu nemocným.
„Snažíme se je seznámit se všemi novinkami. Také se nám nelíbí, když nám v nemocnici nic neřeknou,“ míní hlavní sestra Simona Francová.
Lidé změny v léčebně vnímají. Dokládá to třeba certifikát Spokojeného pacienta.
Ministerstvo zdravotnictví požádalo v listopadu a prosinci pacienty, kteří opouštěli léčebny, rehabilitační ústavy a fakultní nemocnice, o vyplnění dotazníku.
Tři sta lidí před odchodem z Kosmonos rozhodlo, že jde o zdravotnické zařízení s nadstandardními službami. Hodnotili ho mnohem lépe, než v předchozím roce.