Kongresové centrum zaplatí splátku dluhu za 30 milionů korun později

Kongresové centrum Praha (KCP) zaplatí splátku svého dluhu ve výši 29,7 milionu korun až na konci roku 2013. Zastupitelé hlavního města v těchto dnech schválili změnu prohlášení ručitele, které bylo pro odložení splátky nezbytné. KCP se na odložení splátky před časem dohodlo s Komerční bankou, u které dluh má. Peníze má společnost použít na zaplacení investic do budovy kongresového centra.

KCP podle Ivana Kabického (ODS) musí téměř 30 milionů korun platit dvakrát ročně. Kongresové centrum je zatížené miliardovými dluhy kvůli pořádání výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Jediným akcionářem centra je hlavní město.

Deník E15 na začátku června uvedl, že splátka je součástí úvěru od KB z roku 2005, KCP si od ní tehdy půjčilo 700 milionů korun. Za jistinu tohoto úvěru, nikoli za úroky, ručí pražský magistrát. Po zaplacení poslední splátky v prosinci loňského roku dluží firma bance 357 milionů korun, úroky odhaduje na 28 milionů. Podle Kabického odložení splátky nezvýší závazek ani dobu splatnosti, která je na konci roku 2014.