Kosmonoská stráň plná bicyklů

Terénních závodů na kolech se zúčastnili jezdci čtyř národností.

Závody na terénních bicyklech se konaly v Kosmonosech na stráni mezi hřbitovem a rychlostní komunikaci R10 v prvním srpnovém víkendu. Někdejší motokrosový areál přestavili pro méně hlučnější sport a přejmenovaný na Ško-Energo MBC Bikepark. Na stavbě trati se podílel zkušený Michal Maroši z Benátek nad Jizerou. Nebylo proto divu, že jako účastník hlavního závodu dokonale využil znalost terénu.

Dual slalom vyhrál pražský Hnidák

V sobotním programu se závodilo v dual slalomu, tedy paralelním sjezdu na terénní trati. V neděli byl na programu fourcross čili atraktivní závod čtveřic, případně trojic vyrážejících společně na trať protkanou uměle navršenými kopci a klopenými zatáčkami. Hodně záleží na zdařilém startu a kdo nezíská brzy náskok, musí se tvrdě o pozici prát. Proto také všichni mají motokrosové přilby a mnozí také chrániče kolen, loktů, ramen a případně i páteře.
Po oba dny soupeřilo jednasedmdesát účastníků čtyř národností. Přijeli totiž závodníci ze Slovenska, Polska a Rakouska. V sobotním finále dual slalomu Jakub Hnidák z pražského Kryb cykles teamu byl od startu do cíle rychlejší než jeho rival Jiří Poláček. Vyvrcholením bylo finále kategorie Open v nedělním fourcrossu. Po vyrovnaném startu se na první rovince prodral do čela nejzkušenější Michal Maroši z Benátek nad Jizerou a do konce závodu před sebe nikoho ze soupeřů nepustil. Zbylá trojice si to tudíž rozdala jenom o druhé místo. Připadlo chomutovskému Štěpánu Novotnému. Třetí proletěl cílem Jan Svoboda z Protivína a čtvrtý byl Jakub Mašek z Mariánských Lázní.
„Závody měly vynikající atmosféru a nescházelo jim nic, co k podobnému podniku patří,“ řekl Ondřej Kalina, člen pořadatelského štábu a zároveň jeden ze závodníků. Právě on byl v trojici, které v rozjížďce selhalo startovací zařízení. Závodníci proto museli v dusném počasí vyšlapat polovinu příkré trati zpět na startovací plošinu a start si zopakovat. „Nejspíš to udělali naschvál,“ bral poruchu Ondřej Kalina s humorem a nadhledem.

Pohoda a metalová muzika k bikerům patří

Ostatně pohoda a uvolněná atmosféra byla průvodním znakem celého víkendového konání. Přispěla k tomu i metalová kapela Nobody knows, která koncertovala v sobotním večeru přímo na závodišti.
Kromě drobných odřenin se nikomu nic vážného nestalo a tak největší komplikací závodů bylo nedělní zhroucení cílové nafukovací brány. Oprava trvala necelou čtvrthodinku a nenarušila tak program. I tak se všechny závody odjely a ceremoniály s vyhlašováním nejlepších odbyly dříve, než se nad Pojizeřím zatáhla obloha dešťovými mraky. Když začaly padat první kapky, měli pořadatelé i závodníci už všechno sbalené.