Kostel v brněnské Lesné je jedním z deseti nejvíce inspirativních míst, míní experti

Beton, pozinkované železo a střídmý interiér, v němž hlavní roli hraje přirozené světlo linoucí se z 80 metrů vysokého okna. I tak může vypadat kostel. Stojí uprostřed brněnského sídliště a navrhl jej architekt Marek Jan Štěpán.

Beton, pozinkované železo a střídmý interiér, v němž hlavní roli hraje přirozené světlo linoucí se z 80 metrů vysokého okna. I tak může vypadat kostel. Stojí uprostřed brněnského sídliště a navrhl jej architekt Marek Jan Štěpán. Zdroj: BoysPlayNice

Stavba financovaná ze soukromých darů a sbírek vyšla na 106 milionů korun.
O kostele uprostřed brněnského sídliště Lesná se začalo uvažovat už v uvolněné atmosféře roku 1968, k realizaci ale došlo až o padesát let později. Stavba vznikla díky finančním sbírkám a darům. Kostel zasvěcený Marii Restitutě byl slavnostně vysvěcen 12. září.
Interiér je  provedený minimalisticky.
Hlavními materiály jsou pohledový beton.
„Nejkrásnější vlastností betonu je, že je pravdivý, že odráží práci a energii, kterou vložíte do zpracování bednění, do jeho lití a hutnění, do zpracování přísad a směsi,“ napsal architekt v autorské zprávě.
10
Fotogalerie

Přední architektonický a designový magazín Azure i letos sestavil žebříček nejlepších interiérů na planetě. Do výběru, v němž jsou zahrnuty vnitřní prostory soukromé i veřejné, se dostal i projekt tuzemského Ateliéru Štěpán - kostel na brněnském sídlišti Lesná.  

„Rok 2020 s sebou přinesl řadu změn, jednou z nich je bezpochyby i to, jak budeme nově pohlížet na interiéry. Po letošku je jasné, že interiéry - obzvlášť ty rezidenční - jsou nedílnou součástí kvality života,“ píše magazín Azure

Žebříček, který sestavil, zahrnuje deset inspirativních interiérů z celého světa, od veřejných prostor po restaurace. A do hledáčku redakčního výběru se dostal i nedávno vysvěcený kostel na brněnském sídlišti Lesná.

„Trvalo 50 let, než se místním podařilo projekt dokončit. V tomto případě ale opravdu stálo za to si počkat. Efekt, který přináší barevné světlo odrážející se od betonu, kamene i dřeva je, troufáme si říct, božský,“ popisuje brněnský projekt magazín.

Projekt představil server E15.cz už při jeho kolaudaci. Detaily stavby si můžete připomenout v následující galerii.