Kouč zůstane. Kudy z krize ven?

Zlínští hokejisté tápou. Kouč Vlach má ale podporu vedení a sám utíkat nehodlá.

Série proher rovná se vyhazov kouče, nebo průvan v kádru. Tedy aspoň ve většině případů, v tom zlínském však ne. Vedení hokejového PSG Zlín i při lednové krizi potvrdilo, že v krajském městě mění kouče jen ve výjimečných případech. Trenérská dvojice Rostislav Vlach - Josef Turek tak má nadále důvěru a s týmem kráčí za postupem do play-off .

Ještě na sklonku loňského roku tým Beranů držel pozici mezi šesticí, která bude mít po základní části jistý přímý postup do play-off . Poté však přišla šňůra devíti zápasů, v nichž Vlachův výběr pouze jednou vyhrál a získal pět bodů. Vrcholem mizérie byly porážky doma s Mladou Boleslaví a v Kladně a pád na sedmou příčku.

„Věděli jsme, že na omlazené mužstvo dolehne slabší chvilka. Dřív jsme vyhrávali o gól a spoustu toho pochytali gólmani. Teď zase těsně prohráváme. Klubové prezidium o současných výkonech hovořilo a budeme v tom pokračovat,“ uvedl den po kladenské prohře jednatel klubu Patrik Kamas.

A výsledek dvoudenního rozboru krizové situace? Odvolání trenéra se vůbec neřešilo. „Bylo by to nejjednodušší řešení a já nejsem jeho příznivcem,“ stál Kamas jednoznačně za Vlachem.

V zákulisí se sice objevily spekulace o doplnění současného realizačního týmu o dlouholetého mládežnického trenéra Zdeňka Čecha nebo Antonína Stavjaňu, který je po předčasném odchodu z Košic volný. Nic takového se ale nestalo. „Tým nepředvádí atraktivní hokej pro diváky. Ztrácíme body, což nás mrzí kvůli fanouškům i mužstvu. Celou situací jsme se zabývali a zvažovali řadu variant. Shodli jsme se, že deset kol před závěrem základní části má trenérská dvojice Vlach-Turek naši jednoznačnou podporu,“ prohlásil Miroslav Adámek, prezident PSG Zlín.

„Důvěru máme i v tým a jeho klíčové osobnosti. Věříme v jednotu mužstva a doufáme, že současnou situaci jsme společnými silami schopní zvládnout a otočit. Vidíte, že hráči bojují,“ doplnil Adámek.

Hned v dalším utkání Zlínští zabrali a doma porazili Třinec 5:1. Měla k tomu pomoci společná večeře a turnaj na golfovém trenažéru v napajedelském zámku, kde se hráči sešli dva dny před duelem s Oceláři.

Prahli po vítězství

„Na golf jsme šli, abychom vypustili hokej z hlavy. Od středy jsme se už zase soustředili na zápas. V kabině jsme necítili tlak, spíš nás série psychicky srážela a strašně jsme chtěli zvítězit,“ dodal nejproduktivnější hráč týmu Leška, který pokořil Oceláře dvakrát za dvacet vteřin při dvojnásobných přesilovkách.

Zlínští se zvedli a Vlach je rád, že může být až do konce u bitev o přímou účast ve vyřazovací části. Sám ani na okamžik neuvažoval, že by v krizi dobrovolně opustil mužstvo a předal trenérské žezlo.

„Mrzí mě, že tři čtvrtě sezony vše fungovalo dobře a teď se to trošku pokazilo. Ale nechtěl jsem utíkat z boje po třech čtyřech nepodařených domácích zápasech a říct: balím to a dělejte si s tím, co chcete. Jsem rád, že mi vedení dalo důvěru. Doufám, že to vrátím,“ poznamenal Vlach.

„Když přijde krize, potřebujeme střední a starší generaci, která z ní pomůže ven. Jenže my máme velmi mladý celek a někteří hráči se napoprvé v takové krizi hůře orientují,“ doplnil zlínský kouč.

V závěru přestupního období vedení PSG oznámilo, že do konce sezony zůstane forvard Marek Melenovský, který přišel v prosinci na hostování z Karlových Varů. Na střídavé starty klub získal z první ligy útočníky Michala Tvrdíka a Radima Kucharczkyka.

ZLÍNSKÁ KRIZE

• 14 zápasů: 3 výhry a 11 proher, skóre 25:36, 12 získaných bodů

28. 12. 2011 - Plzeň-Zlín 4:3 SN
30. 12. 2011 - Zlín-Sparta 0:5
6. 1. 2012 - Karlovy Vary - Zlín 4:1
8. 1. 2012 - Zlín-Vítkovice 2:0
13. 1. 2012 - Zlín - České Budějovice 2:3
15. 1. 2012 - Zlín-Kometa 2:3 PP
17. 1. 2012 - Slavia-Zlín 2:1
20. 1. 2012 - Zlín - Mladá Boleslav 1:4
22. 1. 2012 - Kladno-Zlín 3:2
26. 1. 2012 - Zlín-Třinec 5:1
29. 1. 2012 - Pardubice-Zlín 4:3 SN
31. 1. 2012 - Zlín-Litvínov 3:0
3. 2. 2012 - Liberec-Zlín 4:1
5. 2. 2012 - Zlín-Plzeň 1:2