Kouření ve výčepu? Řídíme se přáním zákazníků

Restaurace odedneška musejí označit, jestli jsou kuřácké, nebo nekuřácké. Týdeník Sedmička se setkal se dvěma hospodskými, kteří vyznávají odlišný styl.

Až půlmilionová pokuta hrozí od 1. července hospodským, kteří na dveře podniku neumístí vzkaz pro své hosty: Jsme (ne)kuřácká hospoda (či částečně nekuřácká), zařiďte se pode toho.

Týdeník Sedmička zmapoval, jak jsou na tom nejznámější podniky v Kolíně. A přivedl ke společnému rozhovoru dva muže, jejichž lokály se liší jako noc a den. Alespoň co se přístupu ke kouření týče.

Třicetiletý Václav Volný má pronajatou restauraci Vodní svět. Je plně nekuřácká. O dvanáct let starší Pavel Chumlen vlastní restauraci U Červených, kde se kouří i v době oběda. Kdo by čekal bouřlivou diskuzi kuřáka s nekuřákem, zmýlil by se. Oba si v lecčem rozuměli.

Nelze začít jinak: kouříte?

Chumlen: Momentálně jo. Už asi rok. Předtím jsem deset let nekouřil, předtím zase pět let jo, a tak dále. Za rok třeba zase nebudu.
Volný: Mě k tomu situace nikdy nenutila. A teď už je pozdě s tím začínat.

Restaurace tedy máte zařízené podle svého přesvědčení?

Volný: To ne, protože já měl sportbar, který byl kuřácký. A když jsem vylezl ven, byl jsem cítit kouřem, a doma se musel hned převléknout. Chumlen: Hospoda U Červených funguje bezmála sto let, a odjakživa to byla hospoda, kde by se vzduch dal krájet. Volný: Tam to kouření prostě patří, to je fakt.

A nový zákon na tom nic nezmění?

Chumlen: Ten zákon, to je paskvil. Pokud někdo chce bojovat proti kouření, tak ať to zakáže úplně. Ale tohle nemá žádný smysl. Je to stejné, jako to bylo dřív, jen to přidělalo starosti podnikatelům. Dalo mi práci, než jsem na internetu zjistil, jak má označení vypadat. A někde ho sehnat? To je nemožné, musel jsem si ho nakreslit sám.

Dovedete si představit, že by to ve vaší restauraci bylo naopak?

Volný: Velká klientela jsou pro mě maminky s dětmi, a pro ně by to nebylo vhodné. A nekuřáckou hospodu má rádo i plno kuřáků, protože z ní nesmrdí.
Chumlen: Kdyby bylo kouření zakázané všude, tak je to v pořádku, to beru. Chlapi si nebudou moct vybrat a půjdou si zakouřit ven, jako je to jinde ve světe. Ale kdybychom jim to zakázali jen u nás, tak samozřejmě půjdou jinam.

Takže se každá hospoda musí zařídit podle své klientely?

Volný: Přesně tak. Proto tady máme přebalovací pulty a dětské židličky.
Chumlen: Před pár dny jsem se díval na internetu na nějaký graf, který ukazoval, co by se stalo, kdyby z kuřácké hospody udělali nekuřáckou. Jen asi pětatřicet procent kuřáků by tam chodilo dál, zbytek by začal chodit jinam.

Máte v tomhle ohledu nějaké zkušenosti s hosty?

Volný: Tak pět, šest lidí do roka nechce pochopit, že se tady nekouří, ale to je spíš způsobeno vyšší mírou alkoholu v jejich krvi.

Myslíte si, že v Kolíně mají lidé dobré možnosti na výběr mezi kuřáckou a nekuřáckou restaurací?

Volný: Víc než kde jinde. Nemám to přesně zmapované, ale několik nekuřáckých restaurací tady je.
Chumlen: Uvidíme za měsíc, co přinese změna zákona.

Celý rozhovor čtěte v týdeníku Sedmička