Kouzlo Jagged Little Pill se Alanis Morissette zopakovat nepodařilo

Alanis Morissette

Alanis Morissette Zdroj: CTK

Jméno kanadské zpěvačky Alanis Morissette bylo letos v Česku skloňováno především v souvislosti s vystoupením na festivalu Colours of Ostrava, kde ji bezprostředností zcela zastínila „předskakující“ Francouzka Zaz. Rozpaky povytažené obočí provází i novinku Havoc and Bright Lights: zjevení jménem Jagged Little Pill se ani tentokrát zopakovat nepodařilo.

Bomba naplno vybuchla před sedmnácti lety: Jagged Little Pill přes noc proměnilo nanicovatou popovou princeznu v jednu z mluvčí své generace i nové vlny rockových písničkářek. Zároveň představilo i archetyp rebelky, dodnes neúspěšně napodobovaný Pink a dalšími.

Byla to ale především šťastná kombinace hluboce osobních textů, zajímavé poetiky, silných písní a mimořádného vkladu producenta Glena Ballarda. Kanaďanka vzorec rozvíjela dále, ale s novým tisíciletím přišel půst. Zdravě naštvanou holku hloubající o paradoxech života vystřídala ne vždy přístupná dáma, na donedávna posledním albu Flavors of Entanglement již beznadějně zamotaná do spleti zklamání, hořkosti nad rozchodem a hledání sebe sama.

Novinku psala zpěvačka jako čerstvá matka a (snad šťastná) manželka. Nic to nemění na formě textů: i dále se prokousáváte pocitovými zápisky, odlišná jsou průvodní témata a nálada. Úvodní singl Guardian i některé další skladby jsou o ochranitelských citech rodičů k dětem, jindy si budete připadat jako terapeut bdící nad roztěkanými pocity svěřence (Numb). Co ale desku – podobně jako nedávnou tvorbu – činí problematickou, je produkce. Průzračná lehkost Jagged Little Pill je ta tam.

Guy Sigsworth si v minulosti sice poradil s nahrávkami Madonny i nezávislých interpretů, novinka však potvrzuje, že spojení s Kanaďankou není z nejšťastnějších. Z čeho by za jiných okolností vyrostly vznosné křehké písničky, obalil do unisex kabátu – tu rádiový rock s přeplácaným doprovodem, tu zastydlá taneční elektronika pro starší ročníky – a toto rozhodnutí sráží desku o kategorii níže. Vzhledem k talentu zpěvačky, jejímu stále mimořádnému hlasu i schopnosti napsat zajímavé písně je to bezesporu škoda.

***

Alanis Morissette: Havoc and Bright Lights, vydavatel: Collective Sounds, 2012, hodnocení: 60 %