Literární cenu Knižního klubu získal historický román Jana Horníčka Čarostřelec

Autor knihy Čarostřelec Jan Horníček převzal 2. září 2020 v Praze Literární cenu Knižního klubu.

Autor knihy Čarostřelec Jan Horníček převzal 2. září 2020 v Praze Literární cenu Knižního klubu. Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Autor knihy Čarostřelec Jan Horníček převzal 2. září 2020 v Praze Literární cenu Knižního klubu.
Obal knihy Jana Horníčka Čarostřelec, která letos získala Literární cenu Knižního klubu.
Obal knihy Petra Sýkory Sklíněné korálky, která letos získala Literární cenu týdeníku Reflex.
Loni získala Literární cenu Knižního klubu tehdy dvacetiletá studentka španělštiny Ema Labudová. Její novelu Tapetář porota vybrala ze 155 dosud nevydaných rukopisů.
Obálka novely Emy Labudové Tapetář, která získala Literární cenu Knižního klubu v roce 2019.
8
Fotogalerie

Laureátem 25. ročníku Literární ceny Knižního klubu se stal Jan Horníček s knihou Čarostřelec. Jeho rukopis se prosadil v konkurenci 86 zaslaných prací. Odměnou pro vítěze je vydání knihy pod nakladatelskou značkou Knižní klub vydavatelství Euromedia a prémie sto tisíc korun. Vítěz převzal cenu ve středu odpoledne v pražském Kaiserštejnském paláci.

Jan Horníček se narodil v revolučním roce 1989 v Rychnově nad Kněžnou.Vystudoval matematické inženýrství a dva roky učil na strojní fakultě.V současné době vyučuje matematiku na střední škole v Hradci Králové.K historickým románům ho přivedl zájem o humanitní obory - historii, psychologii a filozofii.Dosud publikoval pouze v časopisech Host a Protimluv.Čarostřelec je jeho knižním debutem.

Literární cena Knižního klubu se na rozdíl od cen Magnesie Litery nezaměřuje na již publikované práce, ale na vybrané původní a zatím nevydané rukopisy, které od svého vzniku v roce 1995 proměňuje v knihy.

Některá díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu se dočkala i komerčních úspěchů. Například romány Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové z roku 2001 a Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause z roku 2005 získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku.

Kniha loňské vítězky Emy Labudové byla na tuto cenu nominována letos.A román Dva proti Říši Jiřího Šulce se stal v roce 2007 s více než čtyřiceti tisíci prodanými výtisky českým bestsellerem roku.

 O ceně rozhodla porota, jejímiž členy jsou spisovatelka, scénáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, publicistka Kateřina Kadlecová a spisovatelka Jana Šrámková.

Součástí vyhlášení vítěze byl i druhý ročník Literární ceny týdeníku Reflex.Zde získala ocenění kniha Petra Sýkory Sklíněné korálky, jejíž děj je zasazen do okolí Velkých Losin na konci sedmnáctého století.Odměnou pro vítěze je rovněž vydání rukopisu pod značkou Knižní klub.