Ožehavá kniha líčí, jak Trump žádal Čínu, aby zajistila jeho znovuzvolení. Bílý dům se ji snaží stopnout

Americký prezident Donald Trump chce zastavit vydání knihy svého bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, která je k němu krigická.

Americký prezident Donald Trump chce zastavit vydání knihy svého bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, která je k němu krigická. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump chce zastavit vydání knihy svého bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, která je k němu krigická.
Prezident USA Donald TrumpAmerický prezident Donald Trump chce zastavit vydání knihy svého bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, která je k němu krigická.
Někdejší poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton, jehož kniha vzbudila v Bílém domě pozdvižení a americká administrativa se snaží zastavit její vydání.
Americký prezident Donald Trump údajně žádal svého čínského kolegu Si Ťin-pchinga o pomoc se znovuzvolením do čela USA
5
Fotogalerie

Kniha někdejšího poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona vzbuzuje takové pozdvižení, že se prezident Donald Trump snaží zabránit jejímu vydání. Americké ministerstvo spravedlnosti požádalo o soudní příkaz, aby se 23. června na pulty knihkupectví nedostaly vzpomínky například na Trumpovu údajnou žádost o čínskou pomoc ve volbách. Podle expertů by to byl zásah do svobody slova.

Téměř šestisetstránková kniha Místnost, kde se to stalo: Memoáry z Bílého domu jsou plná nařčení, která mohou Trumpovi letos na podzim zkomplikovat znovuzvolení.

Největší mediální pozornost je věnována výňatku o setkání Trumpa s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem loni v červnu. Bolton tvrdí, že šéf Bílého domu překvapivě stočil řeč k nadcházejícím volbám, zmínil ekonomické možnosti Číny a naléhal na Si Ťin-pchinga, aby zajistil jeho vítězství.

„Zdůraznil význam zemědělců a čínského zvýšení nákupu sóji a pšenice pro výsledek voleb,“ uvádí exporadce, který v minulosti působil i jako velvyslanec USA při OSN a Bílý dům opustil loni v září.

Není přitom tajemstvím, že Trumpovi na dosažení obchodní dohody s Čínou velmi záleželo právě s ohledem na obhajobu prezidentského křesla. Jeho republikánští kolegové ho ve zmíněném období varovali, že obchodní válka na farmáře tvrdě dopadá, což se straně může vymstít.

Kniha zmiňuje i další ožehavý výrok týkající se Číny. Šéf Bílého domu údajně nabádal čínského prezidenta, aby pokračoval ve stavbě táborů pro Ujgury. Prý také prohlásil, že by bylo „husté“ provést invazi do Venezuely.

Bolton vyjádřil názor, že neúspěšný pokus o impeachment Trumpa, který se týkal právě zneužívání postavení k osobnímu prospěchu, mohl dopadnout jinak. Demokraté se podle něj neměli věnovat pouze skandálu na Ukrajině, ale i dalším podobným případům.

Trump se proti záměru knihu vydat ostře ohrazuje. „Porušil zákon. Jedná se o vysoce utajované informace a on nezískal souhlas,“ řekl podle Fox News na adresu Boltona. Prezident na Twitteru rovněž uvedl, že Boltonovy vzpomínky jsou vylhané. Podotkl, že se o něm poradce vyjadřoval v dobrém, dokud ho nevyhodil.

Odborníci míní, že zastavit na poslední chvíli prodej vytištěné a distribuované knihy, ze které už média obdržela rozsáhlé výtahy, zřejmě nebude možné. „Nemůžete vrátit džina zpět do lahve,“ uvedl podle CNN právník Brad Moss.

„Je to jasný pokus využít národní bezpečnost jako záminku k cenzuře pana Boltona a porušit tak jeho ústavní právo vyjadřovat se k věcem nejvyššího veřejného zájmu,“ zdůraznil právní zástupce autora Charles Cooper. Bolton podle něj měsíce pracoval na tom, aby kniha neobsahovala utajované informace.

Další ukázky z Boltonovy knihy

Trump měl před čínským prezidentem Si Ťin-pchingem rozvíjet myšlenku na prodloužení své vlády nad rámec současného zákona. Podle knihy tvrdil, že si Američané přejí dodatek ústavy, který by mu zajistil setrvání v prezidentském úřadu po více než dvě funkční období.

Bolton rovněž nařkl Trumpa z ochoty zastavit trestní stíhání jako pozornost některým diktátorům, které má v oblibě. Zmíněn je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Prezident podle memoárů také vytvářel kouřovou clonu kolem skandálu své dcery Ivanky, když se zastal Saúdské Arábie v případu vraždy novináře Džamála Chášukdžího. Pozornost médií se mu podařilo rozptýlit výroky jako: „Svět je velmi nebezpečné místo.“

Kniha rovněž naznačuje, že se Trump příliš neorientuje v mezinárodní politice. „Ó, vy jste jaderná velmoc?“ tázal se prý bez náznaku vtipu někdejší britské premiérky Theresy Mayové.