Národní galerie loni mírně vydělala

Dar. Galerie loni dostala 317 děl Jana Křížka

Dar. Galerie loni dostala 317 děl Jana Křížka Zdroj: NG

Národní galerie (NG) za poslední rok hospodaření ředitele Milana Knížáka dokázala vygenerovat mírný zisk ve výši 92 tisíc. Galerie vykázala v roce 2010 téměř dvoumilionovou ztrátu ve své hlavní činnosti. Částka 1,99 milionu korun znamená více než dvojnásobný propad oproti roku 2009. Ve své hospodářské činnosti, kterou NG jako příspěvková organizace může provozovat a dorovnat tak ztrátu, vydělala galerie 2,09 milionu korun.

Zvýšené náklady způsobily nepředpokládané výdaje kvůli například prosáknutí vody z potrubí, jehož likvidace stála 1,2 milionu korun, nárůst ceny energií na 4,7 milionu a problémy s nájemci. Galerie loni uspořádala 42 krátkodobých i dlouhodobých výstav.

Z těch nejzvučnějších například Karel Škréta: Doba a dílo, Monet – Warhol či Jan Štursa – kresby. Galerie uskutečnila i dvě výstavy v zahraničí: Přirozená architektura ve výstavním pavilonu v Benátkách a také Nová citlivost: České sochařství 60.–80. let 20. století v Národním muzeu Číny v Pekingu.

Dar. Galerie loni dostala 317 děl Jana KřížkaDar. Galerie loni dostala 317 děl Jana Křížka | NG

Každý rok ze svého rozpočtu realizuje NG nákupy nových děl. V loňském roce pořídila galerie například dílo Karla Škréty s názvem „Zlický kníže Radslav se koří svatému Václavu“ ze 17. století za 4,3 milionu korun. Další akvizicí bylo 317 děl od autora Jana Křížka, které NG dostala darem od rodiny výtvarníka.

Knížák je obdivovatelem asijského umění, a proto aktivně rozvíjí spolupráci s Čínou, Koreou a Japonskem a prosazuje asijské umění v České republice. Díky jeho zájmu zrealizovala NG výstavu Figurální malba východní Asie v Liberci a Otevřená vize: Výstava současného čínského umění ve Veletržním paláci.

Zaměstnanci NG uskutečnili v loňském roce téměř 140 zahraničních cest ve výši necelých dvou milionů korun. V rámci generování zisku zrušila galerie od 1. října loňského roku volné vstupy každou první středu v měsíci a zvýšila vstupné do galerií pod správou Národní galerie.