Po roční pauze začal festival v Cannes. Má nastartovat filmový byznys

Cannes 2021: Spike Lee

Cannes 2021: Spike Lee Zdroj: Reuters

Cannes 2021: Jessica Chastain
Cannes 2021: Mylene Farmer
Cannes 2021
Cannes 2021
Cannes 2021
67
Fotogalerie

Mluvčí francouzské vlády sice předpovídá už na konec července čtvrtou vlnu pandemie, největší filmová akce přesto v Cannes začala podle plánu, s testováním, respirátory, ale s plně obsazenými sály. Filmů od známých režisérů letos nabízí po roční pauze víc než obvykle. Účast je ovšem menší, pandemické obavy a omezení zredukovaly počet akreditovaných o víc než čtvrtinu na necelých třicet tisíc. Ti, kteří přijeli, nyní bojují s novým, a ne zcela funkčním systémem online rezervací lístků.

Francouzští pořadatelé na fyzickém ročníku trvají. Než se vydat cestou letošního Berlinale, které filmovým profesionálům ukázalo program v březnu online a divákům v kinech v červnu, Cannes raději loňský ročník zrušilo a ten letošní z tradičního května přesunulo na léto. „Pro Cannes, jeho duši, historii i účinnost model digitálního festivalu nemůže fungovat. Filmové režiséry pohání představa, jak svůj film ukážou na velkém plátně ostatním,“ odmítl v rozhovoru s časopisem Variety online verzi akce umělecký šéf Cannes Thierry Frémaux.

Na internetu se nyní odehrává jen část filmového trhu, který podstatně posiluje pozici Cannes jako nepostradatelné události filmového průmyslu. Ten podle výzkumu společnosti Omdia loni přišel o 32 miliard dolarů. Producenti, distributoři a sales agenti doufají, že francouzský festival se svým atraktivním programem pomůže byznys znovu nastartovat. I přesto že ne všichni na Riviéru přijedou osobně, chybět budou například zástupci hollywoodských agentur a velcí američtí obchodníci.

Jisté je, že Frémaux a jeho tým připravili mimořádně plodný ročník. Ke sledované hlavní soutěži letos přibyla sekce Cannes Premiere, která ukáže dokument Charlotte Gainsbourgové o její matce, novinku Olivera Stonea o atentátu na JFK nebo novou provokaci Gaspara Noého.

O Zlatou palmu se utkají filmy Francoise Ozona, Paula Verhoevena, Seana Penna, Asghara Farhádího, Wese Andersona nebo Leose Caraxe, jehož temně romantický muzikál Annette v úterý celou akci zahájil. Vítěze vybírá porota vedená americkým režisérem Spikem Leem, jenž se dostal i na letošní plakát.