Pravda o králi Šumavy. Kilian Nowotny dožil v klidu v Bavorsku, kde před 40 lety zemřel

Hranice na Šumavě se rodily pomalu, prakticky do roku 1950 tu mohl Kilian nepozorovaně převádět.

Hranice na Šumavě se rodily pomalu, prakticky do roku 1950 tu mohl Kilian nepozorovaně převádět. Zdroj: Foto z knihy Šumava... hranici přecházejte po půlnoci

Radovan Lukavský vytahuje Jiřího Valu, který se vrhl do bažiny zachránit Jiřinu Švorcovou.
Král Šumavy jak ho chtěli vidět komunisté. Ve filmu Kiliána hrál Miloslav Holub (†84, vlevo).
Jediná dochovaná fotografie Krále Šumavy Kiliana Nowotného.
Z knihy nakladatelství Cattacan, která právě vychází
Babička Elišky Haškové přecházela hranici jako stará dáma.
25
Fotogalerie
Agent Američanů a největší převaděč Čechů na západ byl malý břichatý pantáta…

Jeho postava často mytizovaná, pak také ideologicky pokřivená a zneužitá sváděla k různým interpretacím. Tzv. Král Šumavy, převaděč a agent americké CIC jménem Kilian Franz Nowotny (†71) byl ve skutečnosti obyčejný zavalitý chlápek, který pomáhal lidem utéct před komunismem a pomáhal i sám sobě. Byl vyzvědačem, pašerákem i překupníkem. Jeho příběh nejlépe přibližuje kniha Šumava… hranici přecházejte po půlnoci.

Zemřel český Král Šumavy. Josef Hasil (†95) byl legendou mezi převaděči. >>>

 Jde o detailně popsané poslední cesty přes hranici Kiliana Nowotného, po válce odsunutého Němce, který se ale narodil na české straně Šumavy. Uplynulo právě čtyřicet let od jeho smrti. Beletrizovaný příběh je proložen novými fakty, jmény, dokumenty, rozsudky a osudy lidí. Autor Vilém Hrach se opírá o precizní studium archívů. Předně je třeba připomenout, jak filmový Král Šumavy balamutil diváka coby dílo poplatné režimu.

Režisér Kachyňa s autorem námětu Kalčíkem nechal převaděče zastřelit, což ale nebyla pravda. Nowotny skončil v roce 1950 po jedné z přestřelek převeděčskou činnost a dožil coby obchodník se dřevem v bavorském Röhrnbachu. Měl ovšem dobrodružnou minulost, ve válce narukoval k námořnictvu, v roce 1943 jeho loď poslali Britové ke dnu a on šest hodin přečkal v ledové vodě, než přišla pomoc. Zdá se to jako nesmysl, přičemž podobné legendy o něm vyprávěli jeho životopisci v Německu. Měl také utíkat z pevnosti ze zajetí a přejít pěšky z Francie až do Bavorska.

Jisté je, že po otci zdědil pašeráckou krev. Jako převaděč a agent byl ale nejlepší ve svém regionu. Za čtyři roky, od šestačtyřicátého do roku 1950 převedl údajně 15 tisíc lidí a učinil 2000 přechodů hranic. To už je ale úplně absurdní, protože by musel jít i 2x denně! Vzhledem k tomu, že šlo o mnohahodinové pochody, nemohl by to logicky stihnout. Nechodilo se ani v zimě, kdy napadalo hodně sněhu (což na Šumavěnení problém). Nechme ale legendu žít. Také Kachyňa udělal z filmu poměrnou ostrou kovbojkou plnou přestřelek.

„Nikoho jsem nikdy nezabil,“ vyprávěl Kilian Nowotný v jednom z rozhovorů. Nosil samopal, ostře nabité pistole i granáty, ale vzhledem k tomu, že přecházel vždy tak, aby se nedostal do střetu se strážci hranic a byl nepozorován, zbraně nepoužíval.