Recenze: Civilní tragikomedie Chata na prodej se baví pozorováním svých postav

Film Chata na prodej: (Zleva) Judit Bárdós v roli přítelkyně syna, David Vávra coby otec, Michael Pitthan jako přítel dcery, Tereza Voříšková v roli dcery. Spodní řada: Ivana Chýlková jako matka, Jan Kačer, coby dědeček, Jana Synková v roli babičky a Jan Strejcovský coby syn

Film Chata na prodej: (Zleva) Judit Bárdós v roli přítelkyně syna, David Vávra coby otec, Michael Pitthan jako přítel dcery, Tereza Voříšková v roli dcery. Spodní řada: Ivana Chýlková jako matka, Jan Kačer, coby dědeček, Jana Synková v roli babičky a Jan Strejcovský coby syn Zdroj: archiv filmu

Jan Kačer ve filmu Chata na prodej
2
Fotogalerie

Nová česká tragikomedie o rodinných vztazích Chata na prodej potěší svou civilností, hereckým obsazením a empatií, s jakou se baví pozorováním svých postav.

Jako první ze čtyř nových českých filmů přijatých do dvou soutěží hraných snímků na letošním karlovarském festivalu se do kin dostala Chata na prodej. Novinka Tomáše Pavlíčka je komedie podobně jako jeho debut s názvem Parádně pokecal. Tentokrát výraznou režijní stylizaci vystřídala civilnost a vznikl film příjemně obyčejný, vyprávějící o věcech a vztazích povědomých řadě diváků.

Divácká vstřícnost snímku přitom nejde na úkor jeho inteligence, podobně jako jeho vtipy nepotlačují přirozenost jeho světa, protože vycházejí z charakterů. V titulní chatě na prodej se na jeden víkend setkává třígenerační rodina, někteří její členové více či méně proti své vůli a ne zrovna v nejlepší náladě, jako třeba děti ztracené ve své mladé dospělosti plné možností a nejistot či výřečná a stále něco kritizující babička, s níž je těžké vyjít.

Její manžel trpící stařeckou demencí už nic moc neříká, aby nakonec řekl to nejpodstatnější a připomněl ostatním, proč to je na chatě mezi lesy tak kouzelné. Pavlíček se svou spoluscenáristkou Lucií Bokšteflovou odolali pokušení děj přiostřit velkými dramaty, odhaleními křivd a řešením traumat na cestě dlouhým dnem do noci. Poslední víkend na chatě rodinu výrazně nezmění. Pobavený a láskyplný portrét hlavních aktérů a jejich nejbližších pout k lidem, které milují stejně silně, jako je štvou, stačí.

Zvlášť když ho obsadíte tak nečekaně a funkčně namíchanou partou herců v čele s Ivanou Chýlkovou a Davidem Vávrou, která zvládne vybalancovat komiku s dojemným patosem. Herci také podporují logiku ve scénách jako schovávání za kostým medvěda či vyhazování knihovničky, aby z nich netrčela jejich symbolika nebo eruptivní komika.

I střelená přítelkyně syna, nejvíc náchylná k tomu sloužit hlavně jako komický prvek, díky své představitelce Judit Bárdosové zůstává zábavně víceznačnou postavou. Celý film zabalený kameramanem Janem Baset Střítežským do podzimní atmosféry kombinující nostalgii se sychravostí je takový nenápadný výlet k pozapomenutým kořenům.

Nakonec může uklidnit ujištěním, že rodiny se člověk nezbaví a v souladu s anglickým názvem snímku Bear with Us nezbývá než s ní občas nějaký ten víkend vydržet.

Autorka je spolupracovnicí redakce.

Chata na prodej: komedie, ČR 2018, 77 minut

Režie: Tomáš Pavlíček

Hrají: Ivana Chýlková, David Vávra, Tereza Voříšková, Judit Bárdosová, Jana Synková, Jan Kačer, Jan Strejcovský, Michael Pitthan

Hodnocení: 80 %