„U někoho doma“ aneb Podle čeho vybírat tento typ ubytování

..

.. Zdroj: Shutterstock

Ubytování na dovolenou můžete vybírat ze široké nabídky. Od hotelů, chat či stanů až po ubytování, které nabízí někdo u sebe doma, v bytě ve městě nebo na své chatě. Co tento typ ubytování přináší za výhody? Jednou z nich je každopádně cena. Dále pak to, že poznáme něco jiného. Jak ale takové ubytování vybrat, kde hledat recenze?

Pokud jedete do zahraničí a nechce se vám býdlet v hotelu, můžete zkusit právě ubytování v soukromí u někoho doma. A není to nic složitého. Mladí lidé dost často sahají po couchsurfing, což je bezplatné přespávání u lidí z internetové komunity doma v obýváku na gauči. Stále častěji ale volíme i AirBnB a jemu podobné. Zkratka AirBnB původně znamená „nafukovací matrace se snídaní“.

Co AirBnB znamená?

Jde o to, že lidé mají nevyužité domky, chaty, byty, atd. Ty pak za určitý poplatek nabízí jako ubytovací prostor. „Nafotí interiér, stanoví si podmínky, za jakých k nim můžete přijet, vypíšou volné termíny a každý, kdo má zájem, může napsat a domluvit se na podrobnostech. Komunikace probíhá přes webové stránky zprostředkovatele, který si z plateb strhává určitou provizi, za to ale pojišťuje případné škody a pomáhá při problémech. Jako jeden z aspektů takzvané sdílené ekonomiky ale naráží na odpor u tradičních podnikatelů. Hotely sdílení prostorů mezi lidmi berou jako nekalou konkurenci, která na rozdíl od nich nemusí splňovat žádné technické nebo hygienické normy,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Naopak ale tento typ ubytování láká i lidi, kteří by do klasického hotelu vůbec nejeli. Toto ubytování by mělo být bezpečné, protože na stránkách zprostředkovatele naleznete recenze, platby se provádí elektronicky. A právě uživatelské recenze by měly být bezpečným vodítkem, jak vybrat správné ubytování.

Pro někoho jsou důležité hvězdičky

Pro někoho jsou hvězdičky důležité a místo pobytu si vybírá podle nich. Ne vždy jsou ale tři hvězdičky jako tři hvězdičky. Chybí totiž závazné standardy, které by určovaly, kolik by hotel měl mít hvězdiček. Může se tak stát, že očekáváte tříhvězdičkový hotel a zatím na vás vykoukne trochu lepší ubytovna.

„Co by měl znamenat konkrétní počet hvězdiček, se sice snaží sjednotit iniciativa Hotelstar Union, která byla přijata v patnácti evropských zemích, ale i mezi nimi se dají najít rozdíly. Například v Polsku či Nizozemsku je dodržování těchto standardů zákonem nařízeno, v Německu či Velké Británii se jedná pouze o doporučení. Problém je i v tom, že iniciativa se neujala v oblíbených středomořských destinacích a zdejší hoteliéři tak nejsou ničím vázáni. Středomořské hotely často nesou v označení o hvězdičku či dvě více, než by odpovídalo jinde zažitým standardům,“ uzavírá Lukáš Zelený.