Recenze: Nic jako dřív nabízí blízký pohled na perspektivy dospělosti

Jak se žije teenagerům, kteří by už měli být dospělí? A když k tomu ještě bydlí ve Varnsdorfu? Dokument Nic jako dřív natočený jako lehké sociální drama přibližuje kraj i lidi, kteří málokoho zajímají.

Po vydařeném titulu Sbohem děcáku je Nic jako dřív další český dokument, který se věnuje mladým lidem z okrajového prostředí a skrze jejich životy přemýšlí nad tématy zodpovědnosti a nelehkého přechodu do dospělosti.

Protagonisté Nic jako dřív pocházejí z okraje republiky. Všichni bydlí ve Varnsdorfu, pohovor o stavu a vyhlídkách svého života absolvují u stejné paní. Novinka nevysvětluje tak dobře jako Děcák, jak zásadní je při dospívání následovat dobré vzory a učit se samostatnosti.

I ona ale dostatečně upozorňuje, jak málo jsou vybavení maturanti na to, co bude následovat po takzvané zkoušce dospělosti, kdy už nic nebude jako dřív. A navíc významně posouvá formu dokumentárního filmu.

Tvůrčí pár Lukáš Kokeš a Klára Tasovská má za sebou celovečerní dokument Pevnost o zapomenutém reliktu Sovětského svazu Podněstří. Už tam prokázali silný cinefilský cit pro obraz a jeho vztah k tématu. Tápající mladí v Nic jako dřív jsou snímáni zblízka, z ruky, ve stylu sociálně-realistických dramat s dynamickým střihem. Tak důkladně, že by si někteří diváci mohli myslet, že sledují hraný snímek.

Filmaři zůstávají v pozadí jako všímaví pozorovatelé. Ač v úvodu film může připomínat výlet intelektuálů za méně kulturními spoluobčany, když začíná opilou scénkou na diskotéce, postupně se projeví, že tyto intimní portréty nejsou odtažité či blahosklonné, ale přátelské a chápavé.

Téma tu rozvíjejí tři půlhodinové osudy. Nejprve nevyučeného zahradníka a občasného feťáka Tea, jehož život má změnit narození dítěte. Renata bojuje se školou, otčímem, s prací za barem, chce dělat muziku a snaží se složit maturitu. Nikola a Anna studují hotelovku, ve Varnsdorfu bydlí na internátě a jejich příběh je poutavější než ty předchozí dva, protože je sleduje i za práh první velké těžké zkoušky – letního pracovního pobytu v Řecku.

Všichni se potýkají s řadou osobních problémů, každý je z jiného typu rodiny a má jiné plány, málokterému do duše mluví nápomocný dospělý. Všichni svou bezradností, strastmi a omezenými možnostmi i nápady, jak se posunout, reprezentují i celý kraj, který nikoho moc nezajímá a z něhož i učitelé radí odejít. Pokud jeho obyvatelé potřebují pomoc okolí a zásadní změnu, aby se dokázali o sebe postarat, platí to tak zřejmě i pro celý jejich chudý region.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Nic jako dřív

(dokument, ČR, 92 minut)

Režie a scénář: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská

Vystupují: Teo, Renata, Anna, Nikola

Hodnocení: 80 %