Roztančení The xx míří opět vysoko

Před dvěma měsíci The XX vyprodali pražské Forum Karlín

Před dvěma měsíci The XX vyprodali pražské Forum Karlín Zdroj: Archív

The xx
2
Fotogalerie

Do povědomí veřejnosti se britské trio dostalo eponymním debutem před osmi lety. Bez větší reklamy dokázalo zaujmout osobitou kombinací éterického kytarového popu a elektroniky s výraznou retro příchutí. Vynikající druhé, pět let staré album Coexist status kapely potvrdilo: stala se miláčky filmových tvůrců a rychlost, s níž se její koncerty – včetně těch pražských – stávaly vyprodanými, nikoho ani nepřekvapila.

Nyní The xx přichází s třetím počinem. A i když si popoví interpreti s integritou hlavu příliš často nelámou, u novinky I See You navzdory všem změnám nelze mluvit o zásadním zlomu jako spíše o volném pokračování typického zvuku. Zachována zůstala snad všechna poznávací znamení kapely: duety, výrazné melodie, křehkost, plachost a inspirace alternativní hudbou i texty o radostech a strastech na bojišti lásky.

Změnila se spíše produkce – zvuku dominuje elektronika, již bez retro nádechu. Jde o moderní taneční pop, u kterého bylo předobrazem předloňské sólové album jedné třetiny projektu, bubeníka a producenta Jamieho Smithe.

Nejde ale jen o svezení na současných trendech. The xx si uchovali vše, co mohli: zvuk, charizma, nálady. Nad přirozeností posunu nejde než smeknout. Jedna z mála výtek je, že starší alba si přesto někteří pustí raději. Ne proto, že by byla lepší, jen jsou pocitově bližší.

The xx: I See You

Vydal: Young Turks

Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce