Skupina Bee Gees už není, Robin Gibb zemřel

Robin Gibb v mládí

Robin Gibb v mládí Zdroj: Profimedia.cz

Bee Gees v roce 1970
Bratři Gibbové dosáhli největších úspěchů společně
Bee Gees v roce 1990
Bee Gees se proslavili v 70. letech (zleva – Robin, Barry, Maurice)
Robin Gibb
6
Fotogalerie
Slavná bratrská popová skupina Bee Gees už neexistuje; zpěvák Robin Gibb zemřel v neděli večer ve věku 62 let na rakovinu. V roce 2003 zemřel Maurice Gibb, dvojče Robina, a z původní skupiny už zůstal jen starší z bratrů Barry Gibb. Skupina se proslavila v 70. letech, bratři Gibbové se však považovali především za skladatele a v 80. letech skládali a produkovali písně jiným slavným interpretům, například Dianě Rossové nebo Barbře Streisandové.

Robin Gibb s bratry Barrym a Mauricem a s hity z filmu Horečka sobotní noci zpívanými falsetem patřil k dominujícím hvězdám éry disko hudby koncem 70. let. Skupina patří s 200 miliony prodanými alby ke komerčně nejúspěšnějším popovým umělcům.

Bratři Gibbové se narodili na britském ostrově Man, jejich otec byl bubeník a vedoucí kapely. Brzy se přestěhovali do Austrálie, kde také v roce 1958 založili Bee Gees. Název skupiny je zkratkou z Brothers Gibb (bratři Gibbovi).

První hity jako Massachusetts měli Bee Gees v 60. letech, kdy se také vrátili do Británie. Koncem 60. let Robin ze skupiny kvůli sporům s bratrem Barrym odešel, ale za dva roky se vrátil. V 70. letech se nějakou dobu hledali, ale pak změnili styl, soustředili se na taneční písničky a dostali pozvání k filmu Horečka sobotní noci.

Snímek z roku 1977 a písničky jako How Deep Is Your Love, You Should Be Dancing, Stayin' Alive a Night Fever se staly ihned hity. Přinesly novou popularitu Bee Gees a udělaly hvězdu z představitele hlavní role, Johna Travolty.

S odchodem diska se Bee Gees v 80. letech soustřeďovali spíše na produkování a skládání písniček pro jiné interprety, například pro Dianu Rossovou, Barbru Streisandovou, Dionne Warwickovou, Celine Dionovou, Dolly Partonovou, Kennyho Rogerse nebo pro dívčí trio Destiny's Child. Bratři Gibbové kromě toho měli řadu sólových projektů, jejichž úspěch ale nepřekonal jejich společné desky.

Mladší bratr Andy Gibb, který se prosazoval sólově, zemřel v roce 1988, když mu bylo 30 let.