Star Wars - Sólo zástupce Hollywoodu v Cannes

Premiéra Star Wars v Cannes

Premiéra Star Wars v Cannes Zdroj: ČTK

Po zákazu produkcí Netflixu klesl v Cannes počet velkých hollywoodských premiér. Jejich sólo zástupcem se letos stalo evropské představení očekávaného příběhu mladého Hana Sola. Letošní méně hvězdnou soutěž zatím podle kritiků ovládl korejský film podle Murakamiho povídky Podpalování.

V novince Solo: Star Wars roli charismatického pašeráka po Harrisonu Fordovi převzal Alden Ehrenreich, zatím nejznámější z komedie bratrů Coenů Ave, Caesar! „Necítil jsem o tolik větší tlak než u ostatních filmů, vždycky chcete odvést dobrou práci,“ uvedl mladý herec s tím, že Fordovi se výsledek hodně líbil.

Snímek, který příští týden uvidíme i v českých kinech, se líbí i kritikům, kteří ho označují za sice nedokonalé, ale zábavné dobrodružství v dobrém tempu. Což není špatné na film s problematickým vznikem, který poznamenaly tvůrčí neshody a výměna režisérů. „Tím, že jsem na natáčení naskočil po začátku, nemohl jsem se připravit jako obvykle. To mě donutilo víc spoléhat na své instinkty. Taky jsem mohl těžit z toho, co už bylo vytvořeno,“ vrátil se Ron Howard k momentu, kdy režii převzal po tvůrcích Lego příběhu Philu Lordovi a Chrisu Millerovi.

Oscarový tvůrce Howard se sám počítá mezi fanoušky Hvězdných válek. „Doteď jsem ale pořádně neocenil, proč nás tyhle filmy baví. Je v nich akce, humory, myšlenky, srdce a všechno tohle musí být patrné v každé scéně,“ doplnil. Novinku popsal jako „příběh jednoho hrdiny a vztahů, jež ho budou formovat v onu ikonu, kterou známe“.

Absence řady slavných jmen v programu letos uvolnilo místo nováčkům a méně známým autorům, kteří na sebe mohli na festivalu navštěvovaném řadou lidí z filmového průmyslu dobře upozornit. Vedlejší sekce už znají své vítěze. Un Certain Regard soustředící se na „originální a jiné“ filmy vyhrál švédský fantasy thriller Hranice. V Čtrnáctideníku režisérů triumfoval provokatér Gaspar Noé s filmem Climax popisovaným jako pekelný drogový trip (a už zakoupeným do české distribuce).

V sobotu večer 71. ročník zakončí udělení hlavních cen včetně Zlaté palmy. Na ni nyní kritici tipují jihokorejský snímek Podpalování, adaptaci povídky Haruki Murakamiho Podpalování stodol. Novinka 63letého Lee Chang-donga získala v tradiční tabulce kritiků v časopise Screen skóre 3.8, čímž o desetinu pokořila rekord Toniho Erdmanna z roku 2016. Velkou cenu by stejní kritici dali citlivému portrétu netradiční rodiny Shoplifters od Hirokazu Koreedy, který uvidíme i v českých kinech.