Tenkrát v Hollywoodu: Tarantinova hra s diváky je jako vtip bez pointy

Tenkrát v Hollywoodu

Tenkrát v Hollywoodu Zdroj: Photo © Sony Pictures Entertainment

DiCaprio a Pitt v novém  filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu: První trailer!
Tenkrát v Hollywoodu
Tenkrát v Hollywoodu
Tenkrát v Hollywoodu
Tenkrát v Hollywoodu
6
Fotogalerie

Quentin Tarantino si postavil kariéru na dílech vzdávajících poctu jeho oblíbeným, často obskurním filmům a v tomto ohledu není jeho novinka Tenkrát v Hollywoodu výjimkou. V ní se 56letý filmař ohlíží za béčkovými westerny a akčními kusy 60. let. Takovými, v nichž kdysi začínal Burt Reynolds, podle něhož vymodeloval postavu Leonarda DiCapria, druhořadého herce Ricka, který hledá druhou mízu. Přes množství času, který tu věnoval ukázkám Rickova herectví, však hlavní hrdinou není vlastně on, ale jeho stárnoucí dubl, kaskadér a jediný kamarád Cliff v podání Brada Pitta. 

O Pittovi se na festivalu v Cannes, na kterém měl Tarantinův snímek světovou premiéru, mluvilo v souvislosti s hereckou cenou. Tu nakonec dostal Antonio Banderas za Bolest a slávu, Pitt ale ve snímku stejně podává nepřehlédnutelný výkon.

Ve vyprávění nerovnoměrně rozděleném mezi tři postavy mu patří i ty nejvýraznější scény včetně těch, v nichž konfrontuje sektu Charlese Mansona. Ty z ležérního tempa vyprávění vybočují svým napětím, zároveň ukazují, jak se Tarantino v důležitých chvílích opakuje a vyprazdňuje.

Jeho hry s diváckým očekáváním jsou jako vtip bez pointy a nijak přesvědčivě nepůsobí ani střet filmového a reálného násilí. Mezi skutečné postavy z Hollywoodu roku 1969 patří také mladá, krásná, milá, nadějí plná herečka Sharon Tateová v podání Margot Robbieové. Trauma z jejího krvavého konce, jejž by měl divák znát pro pochopení závěrečné akce, komplikuje atmosféru ohlédnutí za odcházející érou „správných chlapů“, kterou květinová děcka na drogách zničila.

Tarantinův komický přístup k násilí s konkrétní opravdovou tragédií nesouzní a jeho fantazijní přístup k historii nemá takovou sílu satisfakce ani překvapení jako v Hanebných panchartech.

Pusťte si ukázku z Tenkrát v Hollywoodu:

Video placeholde
DiCaprio a Pitt v novém filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu: První trailer! • Falcon

Jiné režisérovy trademarky – vtipné hlášky, spousta akce a nadupaný soundtrack – v tomto případě ustoupily nostalgii. Tenkrát v Hollywoodu je filmem zachycujícím atmosféru místa a času se vším dobovým stylovým vybavením, v němž se stejně jako v L. A. často jezdí autem a kde lidé musejí urazit dlouho cestu, aby se trochu hnuli z místa. Zvlášť když se Tarantino během cesty neustále projíždí po různých odbočkách jako tvůrce, který si dnes už může dělat, co si zamane.

Tenkrát v Hollywoodu

(tragikomedie, USA, 162 minut)

Režie a scénář: Quentin Tarantino
Hrají: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt,
Margot Robbieová, Emile Hirsch,
Kurt Russell
Hodnocení: 60 %