Umí Tarantino vydělat? Nejvíc dolarů přinesl Django, nejlepší investicí bylo Pulp Fiction

Quentin Tarantino na cestách s propagací svého nového filmu, zde v Moskvě

Quentin Tarantino na cestách s propagací svého nového filmu, zde v Moskvě Zdroj: ČTK

Nejnovější film Quentina Tarantina Tenkrát v Holywoodu
Nejnovější film Quentina Tarantina Tenkrát v Holywoodu
Nejnovější film Quentina Tarantina Tenkrát v Holywoodu
Nejnovější film Quentina Tarantina Tenkrát v Holywoodu
Nový film Quentina Tarantina uvedli v Cannes kromě režiséra (druhý zprava) i hlavní protagonisté snímku Margot Robbie, Leonardo DiCaprio a Brad Pitt
9
Fotogalerie

Tento týden jde i do českých kin snímek Quentina Tarantina Tenkrát v Holywoodu. Áčkoví herci Brad Pitt a Leonardo DiCaprio, téma násilí a společenská reakce na něj, ale taky třeba jen barevnost 60. let a zlaté časy Mekky filmového průmyslu, slibují široký společenský zájem a dávají dobrý vklad toho, že desátý Tarantinův režijní počin bude i ekonomickou bonanzou.

Tenkrát v Holywoodu se prezentuje jako devátý Tarantinův film. To ale není tak jednoduché. Kill Bill byl původně natočen jako jeden čtyřhodinový kus, následně byl rozdělen na dva filmy. Na snímku Grindhouse se Tarantino na scénáři, režii i produkci spolupodílel s Robertem Rodriguezem, druhý díl s podtitulem Planeta teror už mu na rozdíl od Auta zabijáka ale přičítán nebývá.

Současný očekávaný snímek Tenkrát v Holywoodu si vyžádal rozpočet 100 milionů dolarů. Tím šestapadesátiletý rodák z Knoxville v americkém státě Tennessee srovnal odhadované náklady na svůj předposlední - dosud nejdražší film - Nespoutaný Django z roku 2012.

K víkendu končícím 11. srpna už měl film Tenkrát v Holywoodu po prvních dnech promítání ve Spojených státech v kolonce příjmů 108 milionů dolarů. Další tržby se očekávají nyní, kdy film vstupuje do kin v Evropě včetně Česka. V Evropě měl Tenkrát v Holywoodu také světovou premiéru v rámci festivalu v Cannes v květnu.

Jak si historicky vedly všechny Tarantinovy filmy, u nichž se postaral o režii? (dle Boxofficemojo)

Gauneři (1992)

Rozpočet 1,5 milionu dolarů, tržby z pokladen kin přes 3 miliony dolarů. První celovečerní film Tarantina v jeho režii s vlastním autorským scénářem byl i ekonomickým úspěchem. Byť tehdy ještě v malém.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Vyrobit kultovní Pulp Fiction stálo „pouhých“ osm milionů dolarů. Příjmy ve výši 214 milionů dolarů pouze za vstupné pak nejsou zdaleka konečnou sumou toho, kolik film vydělal a stále vydělává. Jednak se z Pulp Fiction stala obchodní značka a licence na ni zdobí trička a další módní věci. Slavným se stal také soundrtrack z filmu. I samotné promítání v kinech, i když jde už o čtvrtstoletí starý kus, stále ještě není passé.

Jackie Brown (1997)

Po Pulp Fiction šlo po finanční stránce možná trochu o zklamání. Film ale skončil i tak bohatě v plusu. Rozpočet 12 milionů dolarů, tržby z pokladen kin 75 milionů dolarů.

Kill Bill (2003)

V díle Kill Bill šlo u Tarantina poprvé v pravém slova smyslu o blockbuster už od začátku tvořený s tímto záměrem. Rozpočet vyšel na 30 milionů dolarů, výdělek z kin pak představoval šestinásobek vložených peněz.

Kill Bill 2 (2004)

Stejný rozpočet jako jednička a místo šestinásobku pětinásobek, tedy 150 milionů dolarů na kinotržbách. Uspokojivý výsledek a znovu jako u Pulp Fiction podpořený prodeji značky pro merchandising.  

Grindhouse: Auto zabiják (2007)

Co se peněz týče, asi největší propadák Tarantinova filmařského životopisu. Náklady 60 milionů dolarů, příjmy z pokladen kin ale ani zdaleka nepokryly náklady. Film vydělal 25 milionů dolarů.

Hanebný parchanti (2009)

S válečným eposem je Tarantino zpátky v sedle. Rozpočet 70 milionů dolarů, příjmy ze vstupného 320 milionů dolarů. A většina peněz v tomto případě přišla ze zemí mimo Spojené státy.

Nespoutaný Django (2012)

Podobně jako nyní s Tenkrát v Holywoodu si u tohoto westernu sáhl Tarantino na rozpočet s šesti nulami. Investice ve výši 100 milionů dolarů přinesla z pokladen kin víc než čtyřnásobek, pro Tarantina zatím rekordních 425 milionů dolarů.

Osm hrozných (2015)

Rozpočtově skromnější drama pro mnoho fandů Tarantina hodně blízké jeho prvotině Gauneři stálo 50 milionů dolarů. V kinech vydělalo 155 milionů dolarů.