Květiny na zahradě v pohybu

Svátek zahrádkářských nadšenců i všech vyznavačů krásy a vůně květin začíná ve čtvrtek v Olomouci.

Už potřiatřicáté rozkvete jarní Flora v pavilonech i na venkovních plochách výstaviště ve Smetanových sadech. V Olomouci tak počínaje devatenáctým dubnem návštěvníky čeká prodloužený víkend s největší květinovou akcí v zemi, na které bude vystavovat bezmála půl tisíce pěstitelů a prodejců.

Kytice pro pány

Kristova léta slaví květinová akce s mottem Zahrada v pohybu, což je i název hlavní expozice v největším pavilonu A. „Autorem projektu pestrobarevné spirály z tisícovek rozkvetlých jarních kytic, tulipánů, lilií, narcisů, hyacintů a spousty dalších květin je známý zahradní architekt Ivar Otruba. Spirálu oživí tryskající fontány s klenbou ze zavěšených květin jakožto symbolem proměnlivé jarní oblohy,“ popsal organizátor výstavy Vojtěch Zahradník.

Témata soutěže v aranžování květin je tentokrát hodně neobvyklé. „Letos se bude soutěžit o nejhezčí kytici pro muže. Vlastními květinovými přehlídkami a exponáty se představí Svaz květinářů a floristů. Ten se pochlubí i výstavou fotografií z mistrovství Evropy ve floristice,“ přiblížil Zahradník.

Při procházce po galerii pavilonu A si návštěvníci mohou prohlédnout rostliny pro zimní zahrady a orchideje s odbornými poradnami. „Uvidí také zajímavou výstavu pořadatele mistrovství republiky a Evropy v automobilovém závodu do vrchu Ecce Homo s květinově nazdobeným sportovním autem. Mohou také posedět v Dobré čajovně,“ láká organizátorka Zuzana Studená.

Pavilon E bude patřit oslavám pětapadesátého výročí založení zahrádkářského svazu. „Největší prostor dostanou sbírky jarních cibulovin zahrádkářů z Kladna. Nebudou chybět ani květinová aranžmá, a hlavně oblíbená zahrádkářská poradna,“ slíbila Studená.

Návštěvníci nepřijdou ani o tradiční veletrh se zahradní technikou a nejrůznějšími pomůckami. Nahlédnout můžou také do sbírkových skleníků a sousedící botanické zahrady olomoucké univerzity. „Kdo bude mít chuť a čas, může se vstupenkou zamířit i do další botanické zahrady v Bezručových sadech. Pro chvíle oddechu jsme připravili doprovodný program s vystoupením dechovek, lidové hudby a folkovým festiválkem, kterému bude patřit hudební pavilon v hlavní aleji ve Smetanových sadech,“ řekla Studená.

Na výstavu s Hurvínkem

Návštěvníci, kteří si nechtějí dělat starosti s parkováním, můžou využít levnou cestu vlakem. „Stačí si koupit zpáteční jízdenku VLAK+ a získají padesátiprocentní slevu z jízdného,“ potvrdila Hana Motyková z Českých drah.

Cestující si tedy můžou koupit zpáteční jízdenku ze všech nádraží do železniční stanice začínající názvem Olomouc za cenu jednosměrné jízdenky. „Jedinou podmínkou je, aby si jízdenku na veletrhu nechali potvrdit u stánku ČD razítkem. Sleva platí ve druhé třídě a razítko musí být při zpáteční cestě na přední straně jízdenky,“ upozornila Motyková.

V samotném krajském městě ožije vlaková nostalgie. Zájemci se můžou k výstavišti svézt historickým motorákem Hurvínek. Od čtvrtečního rána do nedělního podvečera pojede denně deset párů vlaků mezi hlavním nádražím a Novou Ulicí. „Chybět nebude ani loňská novinka, netradiční květinová výzdoba historického vozidla Věžák na pátém nástupišti,“ dodala mluvčí drah Kateřina Šubová.

JARNÍ FLORA

• Termín: 19.–22. dubna, 9.00–18.00
• Místo: výstaviště Flora ve Smetanových sadech (pavilony A, E, G, H, exteriéry)
• Počet vystavovatelů: 451

Doprovodný program v hudebním altánu hlavní aleje Smetanových sadů:

Čtvrtek 19. 4., 12.00–16.00 koncert Eurovocalu 16.00–17.00 Old Stars Hradišťan
Pátek 20. 4., 12.00–14.00 Beta Trio – swingové melodie 14.00–16.00 Hanácká dechovka Olomouc
Sobota a neděle 21.–22. 4. Country Folk Flora festival V sobotu dopoledne se uskuteční pěvecká soutěž Brána 2012.