Labužníci obsadí sklady

Co je to za Francouze, který koupil bývalé muniční sklady české armády pod Lhotkou u Berouna?

Jeden z nejslavnějších šéfkuchařů světa, Francouz Marc Veyrat, chce nad Berounem otevřít restauraci s pochutinami tak trochu z jiné dimenze. Držitel tří michelinských hvězd bude v bývalých bunkrech vyrábět želé z ostružin a pěnová pyré z brusinek.
Kulinářské fígle s využitím molekulární gastronomie, kterými je pověstný, chce předvádět z typicky českých produktů v duchu tradic české kuchyně.
Podle týmu architektů ze Studia ekologické architektury, kteří pro Francouze přichystali první vizualizace možné podoby restaurace, se mistr nadchl pro houbaření. Berounská bramboračka od Veyrata tak bude světovým unikátem.
Apartmány pro nasycené hosty budou ve speciálních kukaních v korunách stromů. Jejich opakem mají být nory v takzvaných Hobitích horách, které architekti nechají vykutat do skály pod Lhotkou.

Česká příroda na talíři

Takovémuto nekonvenčnímu projektu dali autoři název podle hry Divadla Járy Cimrmana Hospoda Na mýtince. „Není to nápad pana Veyrata, ale náš. Pod Lhotkou je taková mýtinka, tak jsme tomu tak začali pracovně říkat,“ říká jeden z autorů projektu architekt Petr Suske. Diskuze o tom, jak by se luxusní restaurace v ekologickém duchu měla jmenovat, se s kuchařským mistrem teprve povedou.
Princip otevřené restaurace propojené s okolím, který Veyrat chystá pod Lhotkou, uplatnil i ve svém nejnovějším podniku. Ten se nachází v tenisovém areálu Roland Garros, kde je součástí restaurace údajně nejkrásnější terasa v Paříži. V Berouně chce Veyrat uspěchaným městským lidem nabídnout přírodu na talíři, tak jak to již udělal v několika světových metropolích s projektem biofastfoodů.