Lenovo prý jedná o koupi divize osobních počítačů Fujitsu, dohoda by mohla být uzavřená ještě tento měsíc

Hrbolatý displej od Fujitsu

Hrbolatý displej od Fujitsu Zdroj: Mobilmania.cz

IdeaPad K1, Lenovo
IdeaPad K1, Lenovo
Lenovo
Lenovo ThinkPad Yoga
Intel výrobcům diktuje pouze základní parametry, přesný design se ale mohou zvolit sami. Na obrázku ultrabook Lenovo IdeaPad U300s.
22
Fotogalerie

Čínská společnost Lenovo Group jedná o koupi divize osobních počítačů japonské společnosti Fujitsu. Dohoda by mohla být uzavřená ještě tento měsíc, uvádí japonský list Nikkei. Fujitsu chce prodat své aktivity v oblasti počítačů a dále se zaměřit na technologické služby a další aktivity.

Podle listu by Fujitsu mohla buď přesunout své aktivity v oblasti designu, vývoje a výroby na společný podnik, ve kterém by Lenovo mělo většinu, nebo by čínská firma mohla koupit majoritní podíl v divizi osobních počítačů Fujitsu. O finančních podmínkách transakce se list nezmínil.

Firma Fujitsu v prohlášení uvedla, že zvažuje různé možnosti budoucnosti svých operací v oblasti osobních počítačů, rozhodnutí ale zatím nepadlo. Firma Lenovo se ke zprávě odmítla vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Fujitsu původně jednala o fúzi se společnostmi Toshiba a Vaio, která se oddělila od Sony. Jednání o spojení třech firem však na počátku roku zkrachovala, protože společnosti nebyly schopné se dohodnout na detailech.

Počítače pod tlakem

Poptávka po osobních počítačích je pod tlakem kvůli rostoucímu zájmu o chytré telefony a tablety. Menší výrobci, kteří nemohou těžit s velkého objemu výroby, čelí nejisté budoucnosti. Ve druhém čtvrtletí globální dodávky osobních počítačů na trhy byly podle údajů výzkumné společnosti IDC sice vyšší,než se čekalo, i tak však meziročně klesly o 4,5 procenta na 62,4 milionu kusů.

Firma Lenovo měla na celkových dodávkách počítačů na trhy podíl 21,2 procenta. Za ní byla firma HP s podílem 20,8 procenta a Dell s podílem 16 procent. Počítače firmy Asustek měly na trhu podíl 7,2 procenta a Applu 7,1 procenta.

Fujitsu dodala za loňský fiskální rok do konce března 2016 čtyři miliony počítačů. Většina z nich byla určena pro japonský trh.