Lidstvo zná nový způsob, jak rozdělit vodu na vodík a kyslík

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Odborníci z University of Houston našli nový způsob, jak rozdělit vodu na vodík a kyslík. Ten je nejen velmi účinný, ale i levný. Myšlenka čistého vodíkového paliva se tak jeví zase o něco reálněji.

„Vodík je nejčistší primární zdroj energie, jaký lze na Zemi nalézt,“ uvedl Paul C. W. Chu. „A kdyby člověk mohl za použití katalyzátoru přerušit silné pouto mezi ním a kyslíkem, jeho nejrozšířenějším zdrojem by byla voda“.

K rozdělení vody na vodík a kyslík jsou potřebné dvě reakce - jedna pro každý prvek. Hlavním problém spočívá v tom, že až dosud jsme neměli žádný efektivní katalyzátor pro kyslíkovou část rovnice. Nyní však vědci vyrukovali s kombinací metafosforečnanu železnatého a vodivé niklové pěnové platformy, která se skvěle osvědčila.

Díky této metodě při výrobě vodíku nevzniká odpadní uhlík, čemuž například zplyňování uhlí nemůže konkurovat. Dotyčný katalyzátor navíc hodně vydrží – při testech zvládnul pracovat přes 20 hodin (cca 10 000 cyklů).

„Věříme, že naše zjištění je obrovským krokem k praktické a ekonomické výrobě rozdělováním vodíku, což významně přispěje k úsilí o snížení spotřeby fosilních paliv,“ konstatovali výzkumníci.