Liškám se upsal na doživotí

Reprezentační brankář a druhý nejlepší český házenkář letošní sezony Petr Štochl z Plzně hodnotí uplynulý rok se smíšenými pocity.

Ve skončené sezoně však hráč berlínského klubu Füchse (Lišky) nachází i řadu pozitiv.

Vyprchal už pocit zklamání po vyřazení v kvalifikaci o postup na mistrovství světa od celku Srbska?

Ještě zcela ne, ten šampionát byl nadosah. O jeden gól se to nepovedlo. Takové to největší naštvání už je za mnou, ale ono se to samozřejmě vrátí v lednu, až to mistrovství bude a my tam nebudeme.

Zapomínáte na nešťastné vyřazení díky práci na rekonstrukci svého domu?

Moc nestíhám, práce má na starosti otec. Rád jsem to nechal profesionálovi, já jsem mu k ruce. Dělám, co je zrovna zapotřebí. Teď vyrazíte se synem na vodu … Pojedeme Berounku. Syn jede poprvé, tak jsem na něj zvědavý, jak to zvládne. Já se moc těším. Jezdil jsem na vodu už jako dítě každý rok, takže je to takový návrat do mládí.

Vaše dovolená se krátí, kdy se budete vracet zpátky do Berlína?

V podstatě končí. Vracím se 18. července. Po kvalifikaci s národním týmem je to krátké, to tělo prakticky nestačí zregenerovat a s každým rokem to bude prodlužovat. Doba se zkracuje a vstoupit do přípravy bez předchozího pohybu je hodně těžké. Máme oproti ostatním sportům obrovskou nevýhodu. Nevybavuji si žádný jiný, kde sezona začíná koncem srpna a končí s reprezentací v půlce června.

To je obrovská zátěž. Dostáváte z klubu individuální tréninkové plány, jak se připravit, než se začne společně trénovat?

Už je máme, ale chci se dohodnout s kondičním trenérem, aby mi start přípravy trošku posunul.

Můžete zhodnotit letošní sezonu z pohledu vašeho působení v klubu Füchse Berlin?

V podstatě bych mohl být spokojený. Podávané výkony nebyly špatné a umístění klubu rovněž. Na druhé straně je zde smutek. Skončili jsme v nejvyšší soutěži devátí a o jediný gól nám unikl start v evropských pohárových soutěžích, což bylo naším přáním. Tam se nakonec dostal Groswaldstadt. Rovněž jsem nedostal tolik prostoru v brance, jako jsem měl v předchozích sezonách. Přišel německý reprezentant Silvio Heinefetter a bylo nutné, aby hrál. Je to tak trošku boj s větrnými mlýny. Po sportovní stránce s ním jsem uspěl, takže zase jistá spokojenost tu je.

A z pohledu české reprezentace? Tam je to podobné. Moje výkony asi nebyly špatné, ale rozhodující je opět ten výsledek. A ten zase o gól uniknul. Takže z toho titulu celkově dojem špatný. Po velmi dobrém mistrovství Evropy a jisté euforii a nadšení samozřejmě přišlo zklamání. Vysloveně se nám nepovedl jediný zápas v sezoně, a to byl náš souboj v Srbsku. Ten ovlivní celou nastávající sezonu.

To renomé, které jsme si vydobyli, bohužel zase pokleslo. Podepsal jste s Füchse Berlin novou smlouvu?

V německých novinách dokonce psali, že to je smlouva na „doživotí“. Do konce házenkářského života, což je v podstatě pravda. Smlouva je na čtyři plus dva roky. Pokud se naplní, je to do mých čtyřiceti let a to je pro mne, pro rodinu, pro zázemí určitě dobře. Výzvu přijímám a v nadcházející sezoně se chci poprat o post brankářské jedničky. Myslím si, že jsem všechny přesvědčil, že ještě umím chytat. Uvidíme, co bude potom.