Mahlerův festival napřesrok vyroste

Mahlerovský festival odstartoval poprvé na jaře. Na 150. výročí skladatelova narození bude ještě bohatší.

Sedm ročníků hudebního festivalu Mahler Jihlava se uskutečnilo na podzim, letošní ale poprvé začal na jaře. První dva koncerty se v Jihlavě konaly 18. května. V den, kdy skladatel roku 1911 zemřel. Tento termín zůstane i do dalších let.

Novinek je ale víc. Koncerty se sice dál soustředí na Vysočinu a hlavně do Jihlavy, v níž Mahler prožil dětství. Letošní festival měl ale také hudební prolog v pražském Clam-Gallasově paláci. Pak sopranistka Andrea Kalivodová zpívala písně napsané Mahlerovou ženou Almou v Českém centru v Bruselu. „Ohlasy na všechny koncerty jsou dobré. I v Bruselu byl sál úplně vyprodaný,“ sdělila Jana Černá z pořadatelské agentury Arco Diva.

Dvě výročí za sebou

V roce 2010 uplyne 150 let od Mahlerova narození a o rok později sto let od jeho úmrtí. Oba ročníky festivalu budou bohatší a nákladnější. Dorazit má třeba slavný americký baritonista Thomas Hampson, který kromě hlavního koncertu bude mít recitál i v intimní atmosféře Mahlerova rodného domu v Kalištích u Humpolce. Podle slov ředitele Arco Diva Jiřího Štilce přijede skladatelova vnučka Marina Mahler. Jejímu dědečkovi vyroste v Jihlavě nový pomník.

„Na příštím ročníku zazní třeba celá Symfonie č. 1 D dur nebo Píseň o Zemi pro alt, tenor a orchestr. Rok 2011 je ještě daleko, ale rádi bychom uspořádali koncert dvou Mahlerových symfonií pod širým nebem,“ informoval Štilec o chystaném programu.

I přes všeobecné šetření festival kromě města, kraje a státu podpořily firmy z regionu. „Sehnat sponzory je obtížné, takže si všech velice vážíme. Rozpočet se pohybuje kolem milionu korun,“ řekla Udatná.

Zbývající koncertySaxofon a rytmika
3. června, 19.00, Hotel Gustav Mahler
Tanec ohně 9. června, 19.00, Hotel
Gustav Mahler
Koncert Filharmonie
Hradec Králové
11. června, 19.00, Dělnický
dům
Písně severních nocí 15. června, 19.00, gotická
síň radnice
Pocta písni 17. června, 19.00, Horácké
divadlo
Mozartova Korunovační
mše a Zelenkovo Magnificat
25. června, 19.30, kostel
svatého Ignáce