Majáles se vrací po čtyřicetileté pauze

Školáci z Klatov se snaží obnovit zapomenutou tradici.

Naposledy se o majálesu zmiňuje kronika města Klatov v roce 1969. Pak se tato tradice ve městě na dlouhých čtyřicet let odmlčela. O její obnovu se letos pokusí žáci klatovských škol. A věří, že se jim to podaří. „Mluvili jsme o majálesu v hodinách. Co to je za slavnost, kdo ji pořádá, jak probíhá. Těšíme se, jak se do průvodu zapojíme,“ shodují se Lucie Hodná a Kristýna Zíková ze sedmé třídy Základní školy v Plánické ulici v Klatovech.

Obě půjdou za dámy z vyšší společnosti z dob první republiky. A už se moc těší. Výběr oblečení, líčení a účesu ale nebyl vůbec jednoduchý. „Paní učitelka nám přinesla dobové obrázky z novin a časopisů. A také jsme několikrát navštívili klatovské muzeum. Teprve pak jsme se mohli inspirovat. Na kostýmu začínáme pomalu pracovat,“ říkají dívky. Lucie už má dokonce domluveno s kadeřnicí, že jí na majáles do průvodu načeše.

Majáles? Proč ne?

Myšlenka na znovuobnovení majálesu v Klatovech se začala rodit už vloni. „Chystaly se oslavy 750 let založení města Klatov. Každá škola chtěla přispět s něčím originálním. Akademie, výstava o historii školství, masopust. To jsou všechno pravidelně se opakující akce. Proč ne majáles, řekl jsem si,“ říká autor myšlenky na uspořádání studentské slavnosti Karel Denk, ředitel Základní školy v Plánické ulici v Klatovech. Školáci byli nadšeni.

Už od loňského září začali s přípravami. Během vyučování diskutovali o životě lidí v minulosti, o jejich zvycích a hlavně způsobech oblékání. V majálesovém průvodu totiž budou pochodovat žáci a studenti v kostýmech představujících různá historická období Klatov. Od jejich založení až po současnost. Ale už v této fázi začaly první problémy. O některá období byl obrovský zájem. Jiná naopak zůstávala bez povšimnutí. A tak přišlo na řadu losování. A každý ze žáků si vylosoval, jaké období bude jeho maska představovat. V průvodu tak budou k vidění barokní kostýmy, oblečení z gotiky, pánové a dámy představující období průmyslové revoluce. Ale také dvacáté století, zastoupené například květinovými dětmi.

Majáles v Klatovech, který se uskuteční 28. května, ale nebude jen o průvodu. V centru města se chystá odpolední program, ve kterém se představí jednotlivé školy. A chybět nebudou ani workshopy určené mladým lidem. To vše si vzalo pod svá křídla Studentské kulturní sdružení Klatovy. Další program se chystá do městského parku. Účastníci majálesu se ale nejvíc těší na průvod městem. Na prostranství za základní školou v Čapkově ulici, odkud průvod vyjde, se počítá s téměř tisíci mladými lidmi.

„Vždyť jen naše škola má šest set žáků. A už se hlásí další školy,“ tvrdí Karel Denk. I když trasa průvodu je zatím ve fázi plánu, s největší pravděpodobností povede Plánickou ulicí, poté se stočí směrem ke gymnáziu, kolem muzea a skončí na náměstí.