Městské části se s hlavním městem přou o územní plán

Pražské městské části se s hlavním městem přou o to, jak bude vypadat nový územní plán města. K jeho konceptu mají připomínky, na kterých často i přes nesouhlas hlavního města trvají. Například Praha 2 a 5 by si přály, aby v oblasti Dvorců vyrostl další automobilový most přes Vltavu. Řeporyje nechtějí, aby na jejich území vzniklo recyklační centrum. Troja zase chce, aby byla výškově regulována plánovaná zástavba v Bubnech. Připomínkami se tento týden zabývala rada hlavního města, příští týden o nich rozhodne zastupitelstvo.

Městské části zaslaly Praze kolem 60 zásadních připomínek, mnohé se týkají velkých dopravních staveb. Stejně jako v minulosti nesouhlasí například Běchovice, Dolní Chabry a Suchdol s trasou vnějšího Pražského okruhu. Lysolaje a Nebušice zase odmítají rozšíření ruzyňského letiště. Z materiálů, které rada tento týden projednala, vyplývá, že magistrát doporučuje většinu připomínek zamítnout.

Druhá a pátá městská část požadují, aby v lokalitě Dvorce mezi Podolím a Braníkem vznikl nový most pro automobilovou dopravu. Slibují si od něj odlehčení dopravě, která jezdí přes Jiráskův most, Žitnou, Ječnou a Resslovou ulicí. „Praha 2 nesouhlasí s tím, že je konceptem opomíjena nutnost řešení místního silničního mostního propojení mezi Prahou 4 a Prahou 5 v území mezi Vyšehradem a Barrandovským mostem co nejblíže centru,“ uvedla v připomínce Praha 2. Hlavní město sice vedení mostu v tomto místě prověřovalo, uvažovalo ale pouze o spojení, které by sloužilo MHD, cyklistům a pěším. Podle metropole by využití mostu i pro auta stahovalo dopravu z Jižní spojky a zatížilo by Jeremenkovu ulici. S využitím mostu pro auta už dříve nesouhlasila Praha 4. Proto o mostu metropole v současnosti neuvažuje. Čtvrtá městská část naopak požaduje, aby město zpracovalo studii na možné tramvajové propojení Podolského nábřeží a Pankráce. Hlavní město s tím ale nesouhlasí. „Tramvajová trať by měla význam především ve vazbě na most před Vltavu, který však mezi Podolím a Smíchovem jižně od Vyšehradu není žádoucí,“ tvrdí město. Podobně hlavní město nechce vyhovět ani radnici v Troji, která žádá, aby byla upravena výšková regulace v nedalekých Bubnech. V této lokalitě se v budoucnu chystá rozsáhlá výstavba. Odmítnuta zřejmě bude i připomínka Řeporyjí, které na svém území nechtějí recyklační centrum, protože se obávají nárůstu nákladní automobilové dopravy. Vyslyšen pravděpodobně nebude ani názor zástupců Ďáblic, kteří na rozdíl od svých sousedů z Březiněvsi nechtějí další rozšíření místní skládky.

O připomínkách by měli rozhodnout 3. listopadu zastupitelé. Vedení města už nyní předpokládá, že na jednání přijdou zástupci městských částí i veřejnosti a zastupitelstvo se kvůli tomu protáhne do večerních hodin.