Mission Impossible Jiřího Bartla

Zachránit v Hlučíně druhou ligu. To je úkol pro nového kouče týmu, šestačtyřicetiletého Jiřího Bartla.

Sedm kol a tři trenéři. To je letošní bilance posledního týmu druhé ligy, Hlučína. Po čtyřech porážkách na lavičce skončil Václav Daněk, jeho nástupce Jaroslav Gürtler dal přednost nabídce kuvajtského klubu Al Nasr. Úkol hodný Toma Cruise z filmu Mission Impossible, tedy záchranu týmu v soutěži, má teď splnit Jiří Bartl. „Domluvili jsme se do konce sezony. Vybrali jsme si jej, protože mu zdejší oblast není cizí a je dostatečně zkušený,“ říká generální manažer Hlučína Lumír Kot. Bývalý fotbalista, který v dresu Opavy zažil nejlepší časy slezského klubu, se k fotbalu vrací rád. „Sledoval jsem kádr během zápasu v Praze. Nechal jsem si chvíli na rozmyšlenou, ale během víkendu jsem se s vedením domluvil,“ komentuje nové angažmá Bartl.
Přichází do klubu, kterému se nedaří. A ani časté změny trenérů hráčům určitě neprospěly. „Je důležité, aby se družstvo zvedlo, a já doufám, že se to podaří co nejdříve. Kádr je ještě celkem mladý a dobré výsledky potřebuje, aby mohl hrát ve větší psychické pohodě,“ podotýká Bartl.

Pracovat se začne na obraně

Nový trenér se chce v přípravě zaměřit především na hru dozadu. „Tady nemusí nikdo dlouho pátrat. Stačí se podívat na počet zápasů a inkasovaných gólů a je to jasné. Pokulhává obrana a na ni musíme začít okamžitě pracovat. To ale není novinka,“ zdůrazňuje Bartl. Bývalý kouč Opavy, Teplic a Zlína má o svém poslání jasno. „Záchrana ve druhé lize je nade vše,“ shrnul svůj ukol na hlučínské lavičce Bartl.
Jestli se změna na trenérském postu podepíše také ve složení kádru ještě ale není jasné. „To je hodně předčasné. Družstvo za sebou má několik obměn, takže předpokládám, že do konce podzimní části by se nic měnit nemělo. Někteří hráči, jak jsem slyšel, však chtějí odejít a navíc je tady dost kluků na hostování. Takže změny v zimě budou asi dost velké,“ uvádí Bartl.
Ačkoli Jiřího Bartla čeká práce na trávníku v Hlučíně, mají jeho jméno opavští fandové spojené se zlatými časy domácího fotbalu. „Počínání Opavy jsem samozřejmě sledoval. Je to obrovská škoda a mě osobně mrzí, že sestoupily oba kluby, kde jsem aktivně hrával, tedy kromě Opavy také Vítkovice. Jsem ale přesvědčený, že v další sezoně bude Slezský FC zpátky ve druhé lize,“ pokračuje Bartl. Šestatřicetiletý kouč se na místo svého bývalého působiště v Opavě rád vrací. „Byl jsem si tady i zahrát na vánoční exhibici. Je tady spoustu lidí, kteří fotbal drží, fanoušci, kteří si určitě zaslouží, aby jejich klub postoupil ze třetí ligy, taky tady potkávám bývalé spoluhráče a obecně lidi, ke kterým mám nějakou vazbu,“ uzavírá Bartl.