Místo zeleně má být parkoviště

V Poděbradech u podchodu pod tratí by mělo vzniknout odstavné parkoviště. Lidé proti němu sepsali petici.

Na trávníku pobíhá velký pes a chytá tenisák, který mu hází jeho majitel. Tenhle obrázek se může zanedlouho změnit. Místo zeleného předělu mezi železniční tratí a silnicí v ulici Za Nádražím představitelé Poděbrad plánují vybudovat odstavné parkoviště pro 191 aut a deset autobusů.

„Jako by nestačil hluk z trati. Teď tu budeme mít ještě rámus, prach a špínu z parkoviště,“ řekla iniciátorka petice proti výstavbě odstavného parkoviště Eva Lisková. Bydlí v ulici Za Nádražím a parkoviště by měla blízko.

Petici během tří dnů podepsalo 180 lidí bydlících převážně blízko plánovaného parkoviště. Také lidé, kteří žijí dál od podchodu pod tratí, k němu mají výhrady.

„V Poděbradech je záchytné parkoviště pro autobusy při vjezdu do města u Jezera. Nevím, proč by mělo být další ve městě. Ještě kvůli němu přijdeme o trávu a stromy,“ podotkla Jitka Bubeníková ze Žižkova.

Lidem se také nelíbí, že vedení města plánuje vybudovat parkoviště s tak velkou kapacitou. Když už, stačilo by menší, které využijí lidé, co dojíždějí vlakem za prací, tvrdí mnozí z nich.

„Podle představitelů města je parkoviště potřebné. Přistoupili na jedinou naši připomínku, rozšíří zeleň,“ řekla Lisková.

Její slova potvrzuje vedoucí odboru výstavby Jana Netíková. „Nově vysázená zeleň vytvoří zelenou bariéru. Požadavku zmenšit parkoviště jsme nevyhověli,“ uvedla Netíková.

„Výstavba parkoviště není definitivní. Je závislá na přidělení dotace,“ doplnil aktuální informaci starosta Poděbrad Jozef Ďurčanský.