Mladý střelec z Klatov má formu

Tomáš Mandys vybojoval zlato, stříbro i bronz.

Mistrovství České republiky ve střelbě z kulových zbraní v Plzni Lobzích se ve dvou disciplínách úspěšně zúčastnili i pistoláři SKP Policie Klatovy. V úvodním závodě mistrovství standardní pistoli na 20+20+20 ran nastoupil za výběr KS Plzeň A klatovský Tomáš Mandys a vybojoval v soutěži družstev spolu se střelci Dukly Plzeň P. Šafránkem a L. Krausem republikový titul.

„Střílí se na pistolový terč s černou plochou asi jako dlaň a v ní je desítka jako velká mince,“ připomíná Tomáš Mandys. Disciplína tedy vyžaduje spolehlivou zbraň i munici a především dobré nervy. „Do standardky mě nahecoval vloni můj otec s tím, že to bude vzrůšo,“ říká Tomáš Mandys.

„Musím ale přiznat, že jsem tuhle disciplínu ale moc netrénoval. Navíc těsně před republikou se střílelo akademické mistrovství, kde jsem ve sportovní pistoli obhájil titul. Nominace do výběru spolu s vynikajícími střelci Dukly Plzeň byla sice vyznamenáním, ale zároveň závazek, neboť na startu byla celá špička, včetně reprezentantů. Já jsem se plně soustředil na svůj výkon a po nepříjemné bodové ztrátě v úvodní položce za deset jsem na bednu v jednotlivcích vůbec nepomyslel,“ vrací se ke svému bronzovému úspěchu střelec. Se svým výkonem byl spokojen i jeho otec Pavel Mandys, který se vešel do první desítky.

V disciplíně velkorážná pistole na 30+30 ran družstvo SKP Policie Klatovy v sestavě Pavel Mandys, Václav Šimlík a Tomáš Mandys počtvrté v řadě na republikovém šampionátu vybojovalo stříbro.