Moje reakce na Udine? Že to beru!

„Zlatý nuget“ jihlavského fotbalu Matěj Vydra překvapivě opouští ostravský Baník. Klub ho prodal do italského Udine. Za sto milionů korun.

Byl to minulý týden příjemný šok, když probleskla zpráva, že odchovanec jihlavského FC Vysočina Matěj Vydra opouští ostravský Baník a odchází do velkého fotbalového světa. A za astronomickou cenu!
Udine, klub italské Série A, nabídl Ostravě, že osmnáctiletého střelce koupí za sto milionů korun.
Vydra po nabídce minulé pondělí nezaváhal. „Moje reakce byla, že do Udine půjdu, ale ještě to proberu s rodiči,“ řekl Matěj Vydra Sedmičce. Sám s takovým „lasem“ vůbec nepočítal – v Ostravě strávil jen půlrok. „Kdo by čekal takový strmý vzestup?“ přemítal. Pokud smlouvu s Udine
Vydra podepíše, měl by se uvázat klubu na pět let. Do Itálie se s ním přestěhuje i matka Karmen
Vydrová. „Mamka nejprve byla vykulená. A že nikam nepůjdu. Pak se to ale v rodině nějak domluvilo, půjde tam se mnou,“ líčil Vydra. „Dozvěděli jsme se to v pondělí v osm večer, tak jsme s tátou řekli, že ne. On řekl, že jo, a tak jsme kývli,“ přitakává sedmatřicetiletá Karmen Vydrová.
Syn rodině mění život. Matka prý to zatím neřeší – italská budoucnost jí ještě přijde neskutečná, vzdálená.
Z domovské Chotěboře přes Jihlavu a Ostravu do italského Udine – není to jak cesta na Měsíc? „Život rodiny se změnil už s příchodem do Jihlavy. Baník byl o něco horší, to se to nakumulovalo. A Itálie? To budeme vědět za půl roku,“ věští Karmen Vydrová. Sama italsky neumí ani slovo, stomilionový útočník pár slov pochytil loni, kdy v Itálii strávil týden. „Bude se učit, já taky. Italština prý není těžká. Jak mu bude chutnat italská kuchyně, to uvidíme,“ uvažuje matka.
Nezpychne osmnáctiletý mladíček příchodem do slavné ligy? Matka věří, že to Matěj zvládne.„Baník ho nezměnil, říkalo to víc lidí. A v Udine na to asi nebude mít čas, bude se muset zapojit. Jednoduché to
nebude,“ míní Karmen Vydrová. „Jsem v pohodě, moc to neprožívám, ani trému nemám,“ řekl Matěj minulou středu. Jihlavskému fotbalu se Vydrův přestup opět zúročí. Přinese další renomé, i peníze. „Pro Jihlavu a Vysočinu je to něco neskutečného. Jihlava inkasuje podíl z jeho dalšího přestupu. Je to zajímavá částka, zatím jsme v globálu za žádného jihlavského hráče při jeho odchodu tolik nedostali,“ řekl
šéf FC Vysočina Zdeněk Tulis. Zatím Matěj doma v Chotěboři oslavil osmnáctiny. Pozval kamarády, ale i bývalé spoluhráče z Jihlavy. Na narozeninovém dortu měl baníkovský znak se dvěma kopačkami.
„A balonky v modré a bílé – v barvách Baníku,“ dodala matka Karmen Vydrová.